10 duurzame adresjes voor jonge ouders in Leuven

10 duurzame adresjes voor jonge ouders in Leuven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 03/10/2016
My Fair Baby lanceerde zopas een ecoplan voor Leuven. Met dit stadsplan vinden ouders met jonge kinderen gemakkelijker de weg naar winkels met een ecologisch en/of fairtrade aanbod, verantwoorde babyspullen, leuke tweedehands hebbedingen en duurzame horecazaken. Wij selecteerden de 10 leukste adresjes.
ecoplan leuven my fair baby
De voorkant van het plan toont de kaart van Leuven, met daarop duurzame adressen voor jonge ouders. De achterkant geeft meer informatie over alle 69 adressen en initiatieven.

1. Young Dolphins
In 2003 nam Rosette Hermans de kledingwinkel Young Dolphins over. Toen ze er een tweedehands hoekje in onderbracht werd dit zo'n succes, dat ze in 2005 volledig overstapte op tweedehands. In deze winkel vind je exclusieve tweedehandskledij voor mama, baby en kind, alsook een ruim assortiment babyartikelen en speelgoed.
Dirk Boutslaan 8
www.young-dolphins.be

2. Doekjes & Broekjes
Draagdoeken, herbruikbare luiers, FSC-gelabeld speelgoed, borstvoedingsbeha's, duurzame kleertjes... deze zaak heeft alles baby's en hun mama's nodig hebben. Doekjes & Broekjes organiseert geregeld infoavonden en workshops rond baby's dragen en wasbare luiers.
Diestsestraat 153
www.doekjesenbroekjes.be

3. Buggybooker
Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto, ook voor korte verplaatsingen. Ze doen dat omdat het niet eenvoudig is om een buggy mee te nemen met de fiets of het openbaar vervoer, terwijl ze die wel nodig hebben om hun kind te vervoeren in het centrum. Dankzij het buggypunt kunnen ouders met jonge kinderen gratis een buggy lenen in het stadscentrum.
www.leuven.be/huis-van-het-kind/huis-van-het-kind/nieuws/buggypunt.jsp

4. Boobs ‘n Burps
Winkel voor (bijna) mama’s en hun buiken en borsten. Je vindt er stijlvolle lingerie en kleding, kolven en onderdelen, lichaams- en borstverzorgingsproducten, draagdoeken... Boobs 'n Burps organiseert verschillende workshops rond borstvoeding (borstvoeden en werken, start to pump, borstvoeding en vaders...)
Engels Plein 31
www.boobs-n-burps.be

5. Wereldcafé Coop
In Leuvens eerlijkste café is het gezellig vertoeven met de kroost. Op de kaart staan lokale, fairtrade en biologische producten. Door hier een hapje of drankje te bestellen, steun je arbeiders uit het Zuiden en geef je sociale-economie-projecten een boost.
Joris Helleputteplein 2
www.wereldcafe.be

6. Kersenpitje
Een adresje voor creatievelingen die goed overweg kunnen met de stickmachine. Kersenpitje is een winkel, webshop én marktkraam met een een groot assortiment aan ecologische stoffen in alle kleuren en motiefjes. Je kan er ook terecht voor biowol, biokatoengarens en bamboe naalden. Voor de kinderen zijn er naai- en breicurssen.
Gemeentestraat 128
www.kersenpitjed.be

7.De Bakermat
In dit Expertisecentrum Kraamzorg kan je als (toekomstige) ouder terecht met vragen over zwangerschap, bevallen, kraam- en babyzorg. Een team van deskundige vroedvrouwen en lactatiekundigen zorgt voor medische nazorg, begeleidt je prenatale workshops en geeft advies bij borstvoeding.
Diestsesteenweg 49
www.debakermat.be

8. Noordoever
Noordoever is een ongedwongen restaurant met een hart voor alles wat gezond, biologisch en vegetarisch is. Je kan hier ook genieten van heerlijke koffie, verse sappen, biologische wijnen en nog veel meer. Bijzonder is dat je per gram betaalt. Je kiest uit het buffet waar je zin in hebt en laat je bord vervolgens wegen. Handig voor de kleine eters! In de winkel is een hoek met duurzame gadgets, meubels, boeken en voedingswaren.
Vaartkom 17A
www.noordoever.be

9. Borstvoedingsplekken
Leuven telt zo'n 15 winkels, cafés, restaurants, brasseries, bibliotheken en stadsdiensten waar mama's expliciet welkom zijn om hun baby borstvoeding te geven. Je kan deze adressen herkennen aan een blauwe, vierkante sticker op het raam. De Bakermat maakte een oplijsting van alle adresjes (klik op Vlaams-Brabant), maar je vindt ze ook terug op het papieren ecoplan.
www.wegwijsborstvoeding.be/old/borstv/bvgevenoverzicht.php

10. Weggeefwinkel ‘Huisje van Overvloed’
Wie kent dat niet? Van die spulletjes die al jaren onaangeroerd in of op de kast staan, zaken waaraan je gehecht bent maar die je nooit gebruikt of cadeautjes waar je niets mee bent. Via het Huisje van Overvloed kan je er iemand anders blij mee maken. Iedereen is welkom om gratis (baby)spullen te brengen of zelf iets uit te kiezen en mee te nemen.
Brouwerstraat 47
www.leuvendorp.be

Ontdek alle 69 adressen

Op het Leuvense My Fair Baby-plan staan 69 winkeltjes, borstvoedingsplekken, boekentillen, fietsherstelzaken, toffe cafés en duurzame initiatieven uit Leuven.  Het plan is een initiatief van Netwerk bewust Verbruiken en kwam tot stand met de steun van Departement Internationaal Vlaanderen en hulp van De Bakermat. Geïnteresseerden kunnen het plannetje gratis afhalen bij De Bakermat, het Huis van het kind, Doekjes en Broekjes en de andere ecopunten op de kaart. Je vindt de adressen ook online terug op ecoplan.be.

Download hier de pdf van het papieren stadsplan 

Bekijk ook het My Fair Baby-ecoplan van Antwerpen 
Bekijk ook het My Fair Baby-ecoplan van Kortrijk

 

Over My Fair Baby

My Fair Baby geeft ouders via verschillende kanalen tips voor duurzame keuzes rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor hun kleine spruit. Netwerk Bewust Verbruiken, Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Vredeseilanden slaan hiervoor de handen in elkaar. Lees er alles over op www.myfairbaby.be.