10 dingen die we kunnen leren van de Nederlanders

10 dingen die we kunnen leren van de Nederlanders

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 08/12/2014
Hup Holland Hup! Op Koningsdag supporteren we voor onze noorderburen. En dan vooral voor hun vele toffe duurzame initiatieven en communicatiecampagnes. Daarom: 10 leuke Nederlandse initiatieven waarvan we nog iets kunnen leren. Gezellig.
Tips vanuit Nederland
From Holland door CristinaPessini (via Flickr)

1. Kromkommer

Initiatief dat kromme komkommers, tweebenige wortels en kronkelige courgettes ook een kans geeft. Het zorgt ervoor dat consumenten een kromme komkommer in de supermarkt kunnen kopen, ze een lekkere gekke groentesoep kunnen bestellen op restaurant, of de gekke groenten verwerkt worden tot heerlijke producten in een potje. kromkommer.wordpress.com.

2. Rank a brand

De grootste duurzame merkenvergelijkingssite van Europa. Je vindt er een overzicht van belangrijke consumentenmerken en hun score op vlak van duurzaamheid. De website bevat meer dan 800 merken in 6 sectoren, waaronder kleding, elektronica, reizen, telecom en eten & drinken. www.rankabrand.org.

3. Buitenschoolse-opvangfiets

Groepsfiets die gebruikt wordt voor buitenschoolse opvang. De kinderen worden bij hun scholen opgehaald en trappen samen mee naar de opvang. De BSO-fiets biedt plaats aan tien kinderen en één volwassen bestuurder. www.youtube.com.

4. Bijenkorf op balkon ministerie van Buitenlandse zaken

Op het balkon van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag staat sinds afgelopen week een bijenkast. Een ambtenaar die in zijn vrije tijd imker is, nam het initiatief.

5. Buy Nothing New-maand

De Buy Nothing New-maand roept iedereen op om een maand lang geen nieuwe spullen te kopen, en te genieten van wat we al hebben. De volgende editie gaat door in oktober 2013. www.buynothingnew.nl.

6. Pluk de Stad

Website voor al wie eten wil plukken in zijn/haar eigen omgeving, van bramen tot tamme kastanjes. Je vindt waar en wanneer je het eten plukt en hoe je het klaar maakt. Het project groeit door de kennis die de mensen met elkaar delen, zoals pluklocaties en recepten. www.plukdestad.nl.

7. De Goedzak

Een opvallende, transparante afvalzak om afgedankte maar nog bruikbare spullen een kans op een tweede leven te geven. De spullen gaan in de zak en die zet je gewoon op straat. degoedzak.nl.

8. Loket voor stadslandbouw

Wie in Amsterdam in een leegstaand kantoorpand een moestuintje wil beginnen, kan tegenwoordig bij de gemeente aankloppen voor hulp. Het Loket Stadslandbouw bundelt kennis en centraliseert het beleid.

9. Genoeg

Hét tijdschrift over duurzaam leven met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer tijd. Genoeg biedt elke twee maanden inspiratie en praktische informatie voor een creatiever leven met minder geld. www.genoeg.nl.

10. Platform21

Designplatform dat de relatie tussen gebruiker en product positief wil beïnvloeden. Het roept ontwerpers en consumenten via projecten op om de vicieuze cirkel van onze weggooimentaliteit te doorbreken en het repareren te herwaarderen. www.platform21.nl.

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle