Praktische wenken voor ontgroei-gesprekken

Praktische wenken voor ontgroei-gesprekken

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2023
Wat bedoelen we nu eigenlijk met degrowth of ontgroei? De ontgroei-beweging in Nederland verzorgt een goeie website met vragen én to-the-point antwoorden. Laat je inspireren en durf het gesprek aangaan!
Beeld: Ontgroei.nl
Beeld: Ontgroei.nl

 

KlimaatContact snelt je ter hulp bij moeilijke klimaatgesprekken. En de ontgroei-beweging in Nederland heeft handige vragen-en-antwoorden om je te inspireren tot constructieve gesprekken over ontgroei.

Voorbeeldvragen zijn:

  • 'Wat is ontgroei (degrowth)?'
  • 'Zullen mensen hun baan verliezen zonder economische groei?'
  • 'Hoe gaat ontgroei de verzorgingsstaat financieren?'
  • 'Is economische groei niet nodig om armoede en ongelijkheid te bestrijden?'

Een voorbeeld van een handig kort antwoord:

  • Wat betekent Ontgroei in de praktijk? Ontgroei vereist een radicale transformatie van ons hele sociaal-economische systeem. Het gaat om zowel sociale, economische als ecologische veranderingen. Deze systemische verandering is gebaseerd op real-life praktijken van een leven met genoeg, waarbij mensen beginnen te experimenteren met materiële reductie, samenwerking, convivialiteit en ecologische regeneratie. Voorbeelden zijn permacultuuractiviteiten en woning- of energiecoöperaties. Over de hele wereld nemen andere bewegingen Ontgroei-waarden op, bijvoorbeeld Buen Vivir in Zuid-Amerika. Dit zijn inspirerende voorbeelden die laten zien hoe een bredere sociale en politieke beweging kan worden opgebouwd die een democratisering van de economie, een desinvestering van schadelijke milieuproductie en een herverdeling van rijkdom eist.

Bezoek de ontgroei-website voor het lange antwoord en andere vragen.