Zonnepanelen plaatsen of mijn cv-ketel vervangen?

Zonnepanelen plaatsen of mijn cv-ketel vervangen?

placeholder
geschreven door Vincent Langeveldlaatst aangepast op 09/12/2017
Steeds meer Belgen verduurzamen de woning meer en meer. Het installeren van een zuinige cv-ketel, het plaatsen van zonnepanelen, dubbel glas of zelfs driedubbel glas zijn projecten die steeds vaker worden uitgevoerd. Twee projecten wil ik in dit artikel graag even verder toelichten: plaats ik liever zonnepanelen of moet ik een nieuwe cv-ketel laten installeren.
Zonnepanelen vs cv-ketels

De afhankelijkheid van de situatie

Uiteraard is het geen serieuze overweging voor velen. Het plaatsen van een cv-ketel is toch een stuk voordeliger? Er bestaat niet direct een antwoord op deze vraag. Hoe voordelig beide projecten uiteindelijk zullen uitkomen is afhankelijk van de situatie. Zo is het belangrijk om de kwaliteit van de huidige cv-ketel te peilen. Is deze momenteel jonger dan 5 jaar, dan is het de komende 5 tot 10 jaar nog niet nodig deze te vervangen. Voor het plaatsen van de zonnepanelen is het belangrijk het type en de helling van het dak te controleren. Zo leveren zonnepanelen die gericht staan op het zuiden en in een hoek staan van 35 graden het meeste op.

Stel dat jij momenteel geen zonnepanelen en een semi oude cv-ketel (8 jaar) bezit, dan raad ik je aan zonnepanelen aan te schaffen. Al na gemiddeld 8 jaar heeft de investering van de zonnepanelen zich terugbetaald. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee. Dat betekent dus 17 jaar onafhankelijkheid van een energieleverancier.

Misverstanden over zonnepanelen

Er bestaan momenteel een aantal misverstanden over zonnepanelen. Zo gaat het gerucht dat je tegenwoordig een vergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen. In geen enkele gemeente in België is het verplicht een vergunning aan te vragen alvorens te zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast wordt beweerd dat de panelen door een specialist geplaatst moeten worden. Ook dit is niet het geval. Je kunt zonnepanelen zelf plaatsen als je dat wilt. Dit wordt wel afgeraden. Zonnepanelen zijn zeer complexe apparaten en het vergt veel kennis en ervaring om deze naar behoren te laten werken. Een ander misverstand over zonnepanelen is die over de opbrengst in de winter. In de winter zouden ze niet rendabel zijn. In de periode tussen april en september is de opbrengst 70%. Veel mensen kiezen er daarom voor om in deze periode de panelen ook aan te schaffen. Maar zonnepanelen hebben een lange terugverdientijd. Begin er daarom zo snel mogelijk mee.