Zo organiseer je kinderopvang met beurtrolsysteem

Zo organiseer je kinderopvang met beurtrolsysteem

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 21/12/2017
Veel ouders zitten elke schoolvakantie met de handen in het haar om geschikte buitenschoolse kinderopvang te vinden. Cokido ondersteunt gezinnen die de opvang via een beurtrolsysteem zelf willen organiseren. Bij de kinderopvang van het Repair & Share Fest (18 november in Gent) kan je zien hoe dit concept in de praktijk werkt.
Cokido
© Cokido

Jonge ouders hebben het vaak druk en zijn voortdurend op zoek naar een gezonde balans tussen werk en kwalitatieve vrije tijd. Bijspelen, waarbij ouders uit eenzelfde buurt in een beurtrol op elkanders kinderen passen, is een leuke en praktische manier om buitenschoolse kinderopvang in te vullen. Samen met een andere ouder speel je één dag in de week met de kinderen uit je lokale groep. In ruil daarvoor heb je recht op vier opvangbeurten voor je eigen kinderen.

Zit je ook soms met de handen in het haar om kinderopvang te vinden? Cokido ondersteunt gezinnen die de opvang via een beurtrolsysteem zelf willen organiseren

Cokido, een initiatief van De Stuyverij, ondersteunt ouders en grootouders die buitenschoolse kinderopvang willen organiseren. Een Cokido-groepje start met een aantal ouders en grootouders die elkaar kennen via de school of de buurt. Zij maken afspraken over waar, wanneer en door wie de opvang zal gebeuren. Het bijspelen zelf gaat vervolgens door in een lokale school of buurthuis. Cokido geeft praktische informatie over verzekeringen, contracten met gebouwbeheerders, interne afspraken, mogelijke activtiteiten... Wie zelf een groep wil starten in de eigen buurt kan voor informatie terecht op www.cokido.org. Daar vind je ook een opstartgids en getuigenissen van bestaande groepen. In Vlaanderen gingen al meer dan 250 gezinnen op deze manier aan de slag en ook bedrijven, organisaties en gemeenten ontdekken de voordelen.

7 stappen om zelf een bijspeel-groep op te starten

 • Stap 1: Lanceer het initiatief in eigen kring
  Nodig je vrienden, buren, kennissen of collega’s uit om de oprichting van een Cokido-groep te bespreken.
 • Stap 2: Verenig de eerste enthousiastelingen
  Bespreek onderling wanneer, waar en met wie jullie willen bijspelen. Stel een lijst op met potentiële deelnemers. Maak eventueel een flyer om te verdelen op school of in de buurtwinkel.
 • Stap 3: Contacteer de locatie
  Neem contact op met de eigenaar van de locatie en bespreek de verzekering. In de opstartgids vind je hoe je dit best voorbereidt.
 • Stap 4: Maak interne afspraken
  Vul de agenda zoveel mogelijk vooraf in en bespreek dit tijdens een samenkomst. Gebruik deze gelegenheid om de deelnemers beter te leren kennen. Overleg de afspraken en de werkwijze. In de opstartgids vind je een mooi overzicht van de belangrijkste taken. Verdeel deze taken over het kernteam.
 • Stap 5: Sluit de agenda af
  Als de definitieve agenda is opgemaakt, kunnen er geen kinderen of ouders meer toegevoegd worden. Nu vul je de gaten in de planning of bekijk je de laatste praktische regelingen.
 • Stap 6: Kick-off!
  Kom nogmaals samen met alle ouders en kinderen om elkaar beter te leren kennen, tijdens een informeel aperomoment of een BBQ, net voor het bijspelen echt begint.
 • Stap 7: Welkom! 
  Het bijspelen is gestart en loopt vanzelf. Blijf elkaar op de hoogte houden van de werking via de Facebook-groep. Binnenkort kan dat ook via een handige Cokido-app.

Ontdek hoe dit beurtrolsyteem werkt tijdens het Repair & Share Fest

Tijdens het Repair & Share Fest komt Codiko ‘bijspelen op locatie’. Met andere woorden: er wordt kinderopvang voorzien voor en door ouders. Wil je zelf graag naar het event komen mét je kinderen, dan kan je hen met een gerust hart laten spelen en knutselen onder toezicht van andere ouders. In ruil daarvoor moet ook jij een uurtje komen oppassen. Geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar hallo@cokido.org, of schrijf in op de dag zelf.

 

Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Bekijk hier het volledige programma.