Zes maanden GeriefBieb in Berchem

Zes maanden GeriefBieb in Berchem

Caroline Van Peteghem
geschreven door Caroline Van Peteghemlaatst aangepast op 12/10/2021
De gereedschapsbibliotheek in Buurthuis Posthof in Berchem kende een mooie start. Uniek: je kunt er niet alleen met euro's maar ook met de gemeenschapsmunt Buur betalen als je materiaal wil ontlenen.

 

Begin maart 2021 startte het Buurthuis Posthof in Berchem met een gereedschapsbibliotheek: GeriefBieb, een bibliotheek voor werkmateriaal en tuingereedschap. 

Onder de noemer 'Buurtijd' experimenteert Posthof al langer met een lokale gemeenschapsmunt: de 'Buur' (afgekort tot β). Wanneer mensen uit de buurt een beroep doen op elkaar, kunnen ze elkaars inspanning waarderen met een Buur. 

Uniek aan GeriefBieb: je betaalt er in euro óf in de gemeenschapsmunt Buur

Ook in de gereedschapsbibliotheek GeriefBieb kun je betalen voor een bruikleen in 'Buur' (ofwel in euro). Hulp vragen om geleend gereedschap naar je huis te vervoeren, advies inwinnen over een klus... kun je eveneens in het ruilsysteem Buurtijd doen. Wil je daar meer over weten? Klik dan door naar de pagina van het project 'Superdelers' van Muntuit, Peerby, De Transformisten, Buurtijd en Talento.

Na zes maanden telt GeriefBieb 40 toestellen, kreeg het deelinitiatief 227 bezoekjes en is er 119 keer een toestel uitgeleend. GeriefBieb telt meer dan 50 betalende leden (zowel met € als met β). Op het platform Facebook tonen meer dan 350 mensen interesse voor het project. Dat is een mooie start, dankzij de inzet van Buurtijd-trekker Wim en alle collega's, vrijwilligers en bezoekers die mee aan de kar trekken. 

Wil jij ook eens langsgaan in GeriefBieb om spullen te ontlenen of om advies te vragen over jouw klusplannen? Dat kan: 

  • elke donderdag van 18u30 tot 19u30
  • in Buurthuis Posthof, Patriottenstraat 62, Berchem

 

Info-avonden en workshops

GeriefBieb plant vanaf dit najaar ook graag workshops. Gebruikers mogen suggesties doen. Willen ze leren werken met een soldeerbout? Een eenvoudige stoel timmeren uit een plank? Weten hoe je veilig aan de slag gaat met een cirkelzaag? Een lamp ophangen? wim@buurtijd.be hoort het graag.

Binnenkort staat er alvast een info-avond over 3D-printen op het programma. Wat is het? Waarvoor kun je het gebruiken? Kan 3D-printing nuttig zijn om materiaal te onderhouden en te herstellen? Makerslab AntiStatic (uit de Lamorinièrestraat in Antwerpen) komt op bezoek en geeft antwoord op al die vragen:

  • op donderdag 14 oktober om 20u
  • in Buurthuis Posthof, Patriottenstraat 62 in Berchem
  • geef een seintje als je komt aan wim@buurtijd.be

 

Helpers gezocht

GeriefBieb zoekt ook nog extra vrijwilligers. Kun jij de technische handleiding van een toestel samenvatten op een handige A4 met foto's om mee te geven bij een ontlening? Heb je talent voor het online zoeken naar vervangstukken? Hou jij ervan om foto's en berichten te posten op de Facebook-pagina of in groepen die interesse kunnen hebbebn? Dan ben je zeer welkom. 

  • laat je horen via wim@buurtijd.be
  • als je met vragen zit over het vrijwilligerswerk, bel dan gerust even naar 03.218.80.43 (onthaal Buurthuis Posthof) of 0483.42.83.83 (GSM GeriefBieb)