Zelf een uH bench maken van oude palletten

Zelf een uH bench maken van oude palletten

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 16/06/2014
Sommige ideeën zijn zo simpel en eenvoudig dat je niet anders kan dan ze verspreiden en delen. Zo ook de uH Bench of "hoe maak je in 40 minuten een tuinbank van een oud pallet" en daarna: reclaim the streets.
uH bench in de Mundo-b tuin
uH bench in de Mundo-b tuin

Netwerk Bewust Verbruiken heeft haar kantoorgebouw in Mundo-b, het huis duurzame ontwikkeling in Brussel. Mundo-b blies 5 kaarsjes uit en vierde dit met een feestje. Er werd niet alleen sangria gedronken en in de zon gezeten... Mijn collega Eva en ik volgden een workshop "maak een publieke tuinbank uit een oud pallet". Ik ben meestal geen heldin om aan timmer- en zaagwerk te beginnen, maar eerlijk is eerlijk, de uH Bench maken is makkelijker dan een Ikea-kast in elkaar te steken. 

Eerlijk is eerlijk, de uH Bench maken is makkelijker dan een Ikea-kast in elkaar steken.

De uH bench

Julien Deswaef ontwikkelde een zeer eenvoudig en open source plan, om van een standaard pallet (Epal, Eur) een bank te maken. Met enkel een hamer en een zaag in de hand, hadden we na 40 minuten onze eerste bank klaar, na 30 minuten onze tweede en na 25 minuten onze derde. Volledig uit recup materiaal dus, een paar nieuwe nagels daar gelaten. De uH bench en het xuv-project  is dan ook een oproep om samen met je buren of je vrienden een bank te maken voor de publieke ruimte, voor je straat of gewoon voor voor je deur.

Zelf aan de slag?

Hier kan je het plan van de uH bench downloaden (A3, pdf).
Meer info over het verhaal van hout, de duurzame keuzes en het onstaan van de stoel kan je lezen op Stoel zoekt Lief.
Meer ideeën om met palletten aan de slag te gaan vind je op 1001pallets en Instructables