Word superdeler in Berchem

Word superdeler in Berchem

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 25/01/2022
Elkaar helpen, spullen delen en zo de buurt versterken, Buurtwerk Posthof in Berchem experimenteert er ten volle mee. Met de GeriefBieb komt er een mogelijkheid bij om materiaal te delen.

Buurtijd 

Buurtwerk Posthof startte in Berchem een handig ruilsysteem op: Buurtijd. Mensen uit de buurt doen een beroep op elkaar. Ze belonen elkaar met een lokale munt: 1 'buur' voor 1 uur hulp.

Hoe het werkt? Jan helpt Dounia een kast ineen te steken. Dounia maakt dan weer tijd om tijdens de vakantie de plantjes van Sophie water te geven. Ook organisaties maken er gebruik van bv. een school die helpende handen zoekt voor een feest, een jeugdorganisaties die een vrijwilliger zoekt om naar het wassalon te gaan... Wie 'buren' verdient, kan die ook inzetten om een cursus te volgen of een lokaal te gebruiken in het buurtcentrum.  

 

Superdelers 

Buurtwerk Posthof stimuleert de deelnemers aan Buurtijd (en andere buurtbewoners) nu ook om spullen te delen onder de noemer Superdelers. Want het is te gek om een barbecue te kopen voor één tuinfeest als je buren er een willen uitlenen. Of om een boormachine in huis te halen als je maar één gat moet boren. Of een lange ladder voor die ene keer dat je dakgoot verstopt is.

Binnen de traditie van Buurtijd, waarbij mensen elkaar helpen, wordt materiaal delen gekoppeld aan diensten. Hoe dat werkt?

  • Buurtbewoner A leent met plezier een naaimachine uit.
  • Buurtbewoner B heeft een naaimachine nodig voor een herstelling, maar kan die machine niet zelf gaan afhalen.
  • Dan kan een derde buurtbewoner C in ruil voor een 'buur' het vervoer van die naaimachine regelen. Plots wordt er heel veel mogelijk ... 

Superdelers draagt zo bij aan een sociale en klimaatrobuuste wereld. Mensen helpen elkaar, meer mensen hebben toegang tot handige spullen, minder mensen kopen overbodige spullen. Lees hier meer over de werking en de voordelen

Superdelers is een project van Muntuit, het netwerk van gemeenschapsmunten. Naast Buurtijd in Berchem werkt ook TalentO in Roeselare eraan mee. De Transformisten en Peerby zijn partners; de Vlaamse Overheid ondersteunt. 

 

Nieuw: GeriefBieb

In februari 2021 is Buurtwerk Posthof gestart met GeriefBieb. Dat is een gereedschapsbibliotheek als verlengstuk van Superdelers. Materialen die je niet zo makkelijk van een buurman/vrouw kunt lenen, kun je daar vast wel vinden... 

Zoek jij een schuurmachientje, wipzaag, ladder of ander klusmateriaal? Je kan het daar wekelijks gaan lenen/terugbrengen, elke donderdag open van 18u30 tot 19u30 in Buurthuis Posthof, Patriottenstraat 62, 2600 Berchem.