Internationale Dag van de Consument in 10 filmpjes

Internationale Dag van de Consument in 10 filmpjes

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/03/2014
15 maart is het Internationale Dag van de Consument. Dus ook jouw dag, en die van Netwerk Bewust Verbruiken. Het is de ideale gelegenheid om enkele filmpjes en documentaires op een rij te zetten die ons de afgelopen maanden opvielen. Bekijk hier 10 filmpjes over consumptie, duurzame initiatieven en alternatieve levenswijzen.
Dag van de consument winkelkar
Bron foto: CC Flickr Polycart

1. Hoe harder je trapt, hoe properder de kleren

Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit, maar daar hoeft deze inwoner uit Hamont zich geen zorgen over te maken. In de rubriek "Het dorp" van Man Bijt Hond laat hij zien op welke ingenieuze manier hij zijn kleren proper houdt.
Bekijk het filmpje.

2. De reis van de garnaal

99% van alle grijze garnalen maakt een reis van meer dan 5000 kilometer vanuit de Noordzee tot op ons bord. Nederlanders en Belgen vangen garnalen en transporteren ze dan naar Marokko om ze te laten pellen. Telefacts bezoekt garnaalpellerijen van Tanger, waar ongeveer 10.000 vrouwen aan een razend tempo pellen.
Bekijk het filmpje.

3. Kopenhagen fietsstad

In de strijd om de titel van beste fietsstad/beste fietsland lanceerde Denemarken een nieuwe promotiefilm rond fietsen in Kopenhagen. Daarin komen enkele maatregelen aan bod die Kopenhagen treft voor fietsers.
Bekijk het filmpje.

4. Maak van je plat dak een groendak

Ligt er een plat dak op je huis? Maak van de nood een deugd en beplant het. Want een groendak biedt niets dan voordelen. In het tv-programma Groenland toont boomchirurg Bartel Van Riet hoe je zo'n dak beplant.
Bekijk het filmpje.

5. Change the way you think (WWF)

Mooi animatiefilmpje van WWF, dat aantoont dat elke kleine, individuele actie wel degelijk een positieve of negatieve impact heeft op ons ecosysteem. Het komt er dus op aan om systematisch na te beginnen denken over de milieu-impact van de spullen die je koopt.
Bekijk het filmpje.

6 Hebben is out, delen is in

We delen steeds meer met steeds meer mensen. We delen muziek, fietsen, parkeerplaatsen, tuinen en auto’s. Sommige delen of ruilen zelfs hun garderobe. Koppen ging op zoek naar Vlaamse initiatieven waarin delen centraal staat.
Bekijk het filmpje.

7. Zo bouw je een bijenhuis

Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet, maar hun situatie gaat er dramatisch op achteruit. Ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig holletjes om in te wonen of eitjes te leggen. Dieren in Nesten toont hoe jel snel en gemakkelijk een bijenhuisje of bijenhotel kan maken om in je tuin te verwerken.
Bekijk het filmpje.

8. No impact man trailer

De Amerikaan Colin Beavan was een jaar lang No Impact Man. Hij gebruikte hij geen auto, trein of metro, at enkel lokaal voedsel, geen vlees, gebruikte geen wasmachine en produceerde zo min mogelijk afval. Na het jaar kwam er een boek en een documentaire van zijn experiment, waarvan je hier de trailer ziet.
Bekijk het filmpje.

9. The story of cosmetics

Dit 7 minuten durend filmpje vertelt aan de hand van eenvoudige tekeningen hoe onze dagelijkse verzorgingsproducten, van lippenstift tot babyshampoo, vol zitten met chemische stoffen.
Bekijk het filmpje.

10. Het wonder van Baskenland

In het Baskische stadje Mondragón werkt het overgrote deel van de bevolking in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden.
Bekijk het filmpje.