We vroegen Stijn De Paepe: hoeveel is genoeg?

We vroegen Stijn De Paepe: hoeveel is genoeg?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 06/02/2023
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Modern rederijker Stijn De Paepe antwoordde met dit gedicht.
Stijn De Paepe

In maart 2021 kreeg Netwerk Bewust Verbruiken een nieuwe naam: De Transformisten. Onder die noemer wil de organisatie samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Het gesprek daarover start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg?

Hoeveel is genoeg? We vroegen het ook aan Stijn de Paepe, taalvirtuoos, dichter en docent Nederlands aan de Arteveldehogeschool. Op 8 maart 2021 stuurde hij ons deze verzen. We waren hem meer dan dankbaar.

In februari 2022 is Stijn De Paepe overleden aan kanker. Veel te vroeg. Door zijn geliefden, familie, collega's en heel veel vrienden en lezers fel gemist. Door telkens zijn spitse verzen te herlezen, eren we zijn groot talent en zijn nuchtere bescheidenheid.  

 

HUISGERIEF

Kooplustig plunder ik het web
hoewel ik zowat alles heb
en overlaad mijn winkelmand
met dingen, duur en redundant,

waarmee ik huisgerief vervang
dat net zo goed een leven lang
was meegegaan, in prima staat,
maar baat het niet, het kan geen kwaad.

Of het nu werkt of niet meer werkt:
ik dump en wissel onbeperkt.
Iets tweedehands gun ik geen blik.
Met afstand het aftandst ben ik.

Stijn De Paepe

 

 

foto: VRTtaal.net