"We moeten minder spullen kopen en meer repareren"

"We moeten minder spullen kopen en meer repareren"

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/10/2018
Frans Milieuagentschap trekt aan de alarmbel: we moeten minder spullen kopen en meer repareren. Een recent onderzoeksrapport van het gezaghebbende Franse Milieuagentschap schetst een hallucinant beeld van onze consumptie van huishoudelijke apparaten en kledij, en van de impact die dit heeft op onze planeet.
Report Free Stock Photo
(Report Free Stock Photo)

Het agentschap buigt zich over de levenscyclus van deze producten, gaande van het ontginnen van grondstoffen tot het einde van een product, via productie, transport, distributie en gebruik. Een ijskast, lampen, telefoons, kleren, … onze vele huishoudelijke voorwerpen, apparaten en textiel spelen een enorm belangrijke rol in de uitstoot van broeikasgassen, zo waarschuwt het Agentschap (Ademe) in een studie die ze publiek maakte op 26 september 2018. Ademe luidt de alarmbel en roept iedereen op om minder en beter te consumeren.

Frans Milieuagentschap trekt aan de alarmbel: we moeten minder spullen kopen en meer repareren

De studie wijst uit dat “het totaal van toestellen, apparaten en meubels van een huishouden gemiddeld 2,5 ton weegt.” Hiervoor zijn volgens het rapport 45 ton grondstoffen ingezet en  “de CO2 uitstoot doorheen de productiecyclus bedraagt 6 ton, ofwel 6 keer heen en weer vliegen tussen Parijs en New York.”, onderstreept Ademe.

Franse huishoudens bezitten gemiddeld 95 elektrische en elektronische apparaten - grote en kleine elektro, lampen, TV’s, Gsm’s, gereedschap enz - terwijl ze denken er 34 te bezitten. (Ademe, zich baserend op een Ipsos studie). Om de ecologische impact van deze objecten te verminderen, zowel op vlak van grondstofverbruik als qua CO2 uitstoot, raadt Ademe aan om minder en betere spullen te kopen, ‘overgedimensioneerde’ apparaten te vermijden, toestellen niet te snel te vervangen en de levensduur van producten te verlengen door zorgzaam gebruik, (laten) repareren, delen en verder verkopen.

Meer info over de studie van het Frans Milieuagentschap: