Wat is ecoverf?

Wat is ecoverf?

placeholder
geschreven door Yannick de Vrieslaatst aangepast op 18/05/2015
Samen dragen we allemaal ons steentje bij aan een beter milieu. Ook met schilderwerken is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Tegenwoordig is milieuvriendelijke verf, ook wel wel ecoverf genoemd, zeker niet de mindere ten opzichte van synthetische verfsoorten.

Wat is ecoverf?

In België belanden jaarlijks miljoenen kilo’s aan verfrestanten bij het afval. Als je bijvoorbeeld je plafond geschilderd hebt, blijft er vaak zo’n 20 procent plafondverf over per emmer. Ecoverf is een verfsoort die bestaat uit deze verfresten of uit herwinbare grondstoffen. Dit in tegenstelling tot synthetische verf die gemaakt wordt van bewerkte aardolie. Door deze bewerking ontstaat een synthetisch, onnatuurlijk eindproduct. Er zijn verschillende soorten populaire ecoverven:

  • Ecoverf op basis van lijnzaadolie: Deze verf is erg milieuvriendelijk doordat lijnzaadolie een herwinbare grondstof is en geen fossiele brandstof zoals aardolie.
  • Leemverf: De verf bestaat voor het grootste deel uit leempoeder, wat een mineraalsoort is.
  • Kalkverf: Deze verfsoort  is voor 100% gemaakt van mineralen.

Verschil tussen gewone verf en ecoverf

Je kan het verschil tussen een gewone verf en een milieuvriendelijke verf al ruiken bij het openen van een nieuw verfblik. De sterke geur van een conventionele verfsoort is vaak onaangenaam. Ook draagt normale verf bij aan de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke chemicalieën die het milieu schaden. Daarnaast komen bij de opening van een ecoverfsoort geen schadelijke stoffen vrij én heb je geen last van een vieze verflucht. Het kan wel zijn dat ecoverf op oliebasis een iets langere droogtijd nodig heeft en dat de glansgraad iets minder is dan gewone verf.

Is ecoverf kwalitatief net zo goed als gewone verf?

Zolang ecoverf correct aangebracht wordt is er geen enkel probleem met de duurzaamheid en kwaliteit van de verf. Verfsoorten die bestaan uit natuurlijke grondstoffen hebben zelfs een betere dekking dan sommige synthetische verven. Dit zorgt ervoor dat de verflaag minder snel verkleurd. Ook hecht ecoverf zeer goed op hout doordat de verf beter doordringt in het oppervlak.
Waarvoor kan ecoverf gebruikt worden?
Overal waar je met gewone verf zou schilderen, kan je ook met ecoverf schilderen. Vanwege de goede dekking  hoeft ecoverf niet dik aangebracht te worden. Ecoverf is in vrijwel alle varianten te verkrijgen voor alle binnen- en buitenschilderwerken.

Ecoverf kopen

Ecoverven zijn bij enkele bouwmarkten verkrijgbaar, maar zijn het makkelijkst online te bestellen. Ecoverf is niet veel duurder dan synthetische verfsoorten. Vooral als je bedenkt dat je betaalt voor natuurlijke bestandsdelen. Vroeger moest je ecoverf mixen met bepaalde poeders en basisverven om de goede kleur te krijgen, maar tegenwoordig zijn ze in alle kleuren verkrijgbaar. Ook is ecoverf ideaal voor kinderkamers en kinderspeelgoed omdat het geen sterke geur afgeeft.

Zoals je kunt lezen is ecoverf zeker niet minder dan conventionele verf. Met ecoverf kan ook jij je steentje bijdragen aan een beter milieu.