Manel: Wie zijn de mensen achter HUUS?
Bert: Wij zijn Bert Van Bellegem en Christine Allaeys. Vroeger werkten we allebei voor dezelfde winkel van natuurlijke verven en bouwmaterialen. Christine was er freelance styliste gespecialiseerd in natuurverven en ik stond in voor de technische ondersteuning en de verkoop van ecologische bouwmaterialen. Na enkele jaren besloten we om samen de stap naar een eigen zaak te zetten.
Het viel ons op dat het in hedendaagse interieurs vaak ontbreekt aan warmte, een menselijke touch en dat natuurlijke afwerkingsmaterialen automatisch worden voorbestemd voor landelijke interieurs. Wij zijn ervan overtuigd dat ze veel bredere toepassingsmogelijkheden hebben en bijvoorbeeld moderne interieurs warmte, diepte en textuur kunnen geven. Daarnaast promoten we uiteraard ook graag het gezonde en hernieuwbare karakter van deze materialen.
Manel: Waarvoor kunnen klanten bij jullie terecht?
Christine: Wij verdelen natuurverven, vloerbehandelingen en onderhoudsproducten van de Duitse merken Biofa en Ecotec, kalkpleisters van het Italiaanse Kerakoll en leempleisters uit een groeve in Wallonië. We verkopen ook natuurlijke isolatie zoals kurk uit Portugal en houtwol van Homatherm. Verder geven we stylingadvies en technisch advies op maat. We gaan ook bij klanten thuis helpen met de voorbereiding van de ondergrond of leren hen een bepaalde techniek aan, want een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi eindresultaat.
Manel: Welke tips hebben jullie voor wie een gezonde, ecologische kinderkamer wil creëren?
Bert, HUUS: Het belangrijkste voor ons is, denk ik, het gebruik van bio-ecologische materialen. Materialen die quasi onuitputbaar zijn doordat ze ofwel van minerale oorsprong zijn (denk aan klei, leem, zand, gips, kalk enz.) of verbouwd kunnen worden (denk aan hout, katoen, wol, kurk, hennep, vlas enz.) .
Daarnaast verlangen wij van onze producten ook dat ze onderhoudsvriendelijk zijn (een must voor moderne gezinnen die weinig tijd hebben), een lange levensduur hebben en minimale hinder (bijvoorbeeld door geur) veroorzaken. Ook het energieverbruik tijdens productie en transport zijn belangrijk, evenals de uitstoot van schadelijke stoffen.
Voor kinderkamers kies je voorts ook best ‘ademende’ materialen (liefst aangebracht op een ademende ondergrond!) die geen vluchtige stoffen of VOC’s uitstoten (deze worden namelijk omgezet in ozon wat een schadelijke impact heeft op de gezondheid). Leempleisters hebben tal van voordelen waardoor ze bijdragen tot een gezond binnenklimaat: ze zijn vochtregulerend, dempen geluiden van buitenaf en hebben een remmende werking op elektromagnetische velden. Hun samenstelling (vooral zand en klei) zorgt ervoor dat ze ook brandwerend zijn. Ze zijn minder hard als cement, kalk of gips en kunnen daardoor telkens opnieuw worden gebruikt: als je leem bevochtigt, kan je hem gewoon opnieuw uitsmeren wat kleine herstellingen eenvoudig maakt. Kalkpleister heeft die laatste eigenschap niet, maar levert verder wel dezelfde positieve bijdrage aan het binnenhuisklimaat. Het is bovendien sterk antiseptisch en voorkomt dus de verspreiding van bacteriën en schimmels in huis. Wanneer je deze pleisters combineert met hout of linoleum op de vloer, behang of natuurverf en natuurlijke stoffen (linnen, katoen… ), dan ben je goed op weg om een mooie en gezonde kinderkamer te realiseren.
Manel: Welke mogelijkheden bieden de materialen die je net noemde op esthetisch vlak?
Christine: Leempleisters bestaan in verschillende samenstellingen van heel grof tot heel fijn met toevoegingen van gekleurd zand, pigmenten, parelmoer, stro enz. Een leempleister kan als decoratieve afwerking op zich worden geplaatst of overschilderd worden met natuurverf. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos.
Ook met de kalkpleisters zijn er heel veel technische en esthetische mogelijkheden: we hebben een compleet gamma voorgemengde mortels 'klaar voor gebruik': basispleisters, saneerpleisters tegen vocht, fijnere afwerkingspleisters, kalei, kalkpasta's voor gladde afwerking enz.
Onze natuurverven zijn steeds op basis van plantaardige en/of minerale grondstoffen. Qua kwaliteit, afwerkingsmogelijkheden en prijs zijn ze vergelijkbaar met de reguliere (kwaliteits) verven, maar er komen geen aardoliederivaten aan te pas. Sommige natuurverven hebben daardoor wel een iets langere droogtijd.
We hebben een uitgebreid assortiment houtbehandelingen en onderhoudsproducten. Houtlazuur, natuurlijke olie en vernis bieden je houten vloer en schrijnwerk de mooiste uitstraling in combinatie met de beste bescherming. Een onderhoudsproduct op basis van natuurlijke was en zeep zorgt ervoor dat je houten vloer steeds gevoed blijft.
Tenslotte gaan we samen met de klant steeds op zoek naar de juiste afwerking met behang, decoratieve wandbekleding in hout, kurk of kokos, linnen en katoenen stoffen, jaloezieën in hout of bamboe enz.
Tip van Manel:
De tegels van cocomosaic voor wanden, vloeren en plafond zijn gemaakt van afval van kokosnoten –alomtegenwoordig in Indonesië– en geven je interieur een permanent vakantiegevoel!
HUUS, Nieuwevaart 118/003, 9000 Gent
info@huus.be, www.huus.be
COPYRIGHT FOTOS www.cedricverhelst.be