Wat als... de toekomst er zo uitzag in 2050?

Wat als... de toekomst er zo uitzag in 2050?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 10/10/2016
Als het van Netwerk Bewust Verbruiken afhangt, ziet de toekomst er mooi uit. Dit verhaal vertelt hoe 2050 er zou kunnen uitzien. Een visioen van een maatschappij waar bezit geen vorm van status meer is en producten ontworpen worden om lang mee te gaan.
deeltopia
Tekening: Willem Pirquin

Duizenden studenten doorliepen de modules van de Repair Academy. Kleine en grote ondernemingen, de overheid en gezinnen houden producten zo lang mogelijk in de gebruiksfase en veel toestellen worden gedeeld.

21 maart 2050. Exact 50 jaar na de oprichting van het Netwerk Bewust Verbruiken komt onze Raad van Bestuur bijeen om de verandering van Socio-Culturele Beweging naar een Erfgoedvereniging goed te keuren. Bewust Verbruiken is namelijk niet langer een contradictie of een strijdpunt. Sinds een tiental jaar geleden de wet in voege kwam, die producenten wereldwijd verplicht heeft om in te stappen in de circulaire economie en toestellen repareerbaar te maken, openden overal in het land Repair Points. Duizenden studenten doorliepen reeds de modules van de Repair Academy. Kleine en grote ondernemingen, de overheid en gezinnen houden producten zo lang mogelijk in de gebruiksfase en veel toestellen worden gedeeld. 

Het museum voor productie en consumptie

Onze laatste bestuursvergadering gaat door op de bovenste verdieping van het pas opgerichte Museum voor Productie en Consumptie. Hordes scholieren vergapen zich aan een printer uit 1998 die het na een vooraf bepaald aantal prints voor bekeken hield. Ze kijken naar een jeansbroek uit 2013, gemaakt in een fabriek waar duizenden arbeiders werken aan een hongerloon en stierven toen hun onveilige gebouwen instortten. Naar een smartphone uit 2015 die niet modulair is en bij het minste defect vervangen moest worden door een nieuwe. Naar een pak koffie uit 2003, nog geplukt door kinderen in een veld vol pesticiden… De meeste van deze praktijken zijn vandaag illegaal en niet meer denkbaar. Maar eind twintigste, begin eenentwintigste eeuw stelde men nog weinig vragen aan het opgebruiken van grondstoffen, of aan het verband tussen onze eigen consumptie en de mensenrechten wereldwijd.

Bezit, geen vorm van status meer

Mede dankzij de inspanningen van Netwerk Bewust Verbruiken en haar lidorganisaties gingen burgers hun consumentenmacht in Vlaanderen anders gebruiken. Winkels zetten vandaag niet langer in op massaproductie, waar zoveel en zo snel mogelijke consumptie de hoofdtoon voert. Kwaliteit, eerlijke prijzen en maatwerk staan centraal. Dat een stuk speelgoed, een meubel of een kledingstuk vroeger voor tijdelijk gebruik gemaakt werd - aan de andere kant van de wereld - is vandaag ondenkbaar. Het bevolkingsaantal ligt op bijna 10 miljard en mensen wonen veel kleiner dan aan het begin van de eeuw. Ze bezitten minder spullen, maar gebruiken of leasen bijna alles bij kwaliteitsvolle aanbieders. Bezit is namelijk geen vorm van status meer. Het idee waarbij elk huis zijn eigen wasmachine en droogkast had en iedereen zelf instond voor onderhoud en herstel lijkt nu zo verouderd. Wat een rompslomp.

Heerlijk, die open ruimte

Dankzij de wetgeving uit 2032 rond modal shift is er gemiddeld nog maar één auto per tien inwoners in een stad. De vrijgekomen ruimte in de straten werd ingenomen door buurten voor groen, voor voedselproductie, speelplekken, open ateliers, buitenkeukens… De beeldenmuur in het museum, die inzoomt op stedelijke context door de eeuwen heen, toont foto’s van straten eind 1800, met de kleine arbeiderswoningen in onhygiënische omstandigheden. Ernaast hangen foto’s uit 1985, van grote alleenstaande villa’s aan de rand van de stad, en beelden uit 2005, van straten in de stad vol auto’s en files. Een heel contrast met de huidige groene woonerven die steden geworden zijn. 

Shareable Future, een klassieker uit 2028

De Erfgoedorganisatie die Netwerk Bewust Verbruiken vandaag wordt, zal instaan voor het documenteren van de effecten van consumptie op mens en milieu. Dankzij het nieuwe museum leert de toekomstige generatie haar geschiedenis kennen, waarin de mens nog dacht dat groei oneindig was en de transitie naar een circulaire economie en degrowth enkel voor doemdenkers werd voorbehouden. Er wordt geklonken op de bovenste verdieping. Straks gaan de deuren open voor de buurtbewoners, die de ongebruikte zalen zullen kunnen gebruiken voor allerlei activiteiten. Om het gebouw feestelijk in te huldigen, tonen we nog eens de film “Shareable Future“, een klassieker uit 2028. Maar eerst worden de logo’s van alle verenigingen, bewegingen en actiegroepen die hebben bijgedragen tot het ontstaan van dit museum via de 3D-printer aan de muur geprint.

 

Met het project Simplify Life zet Netwerk Bewust Verbruiken de voordelen en geneugten van een eenvoudiger leven in kijker. Laat je inspireren door de getuigenissen op www.simplifylife.be en ontdek alles over delen, ruilen, repareren en upcycling. Een project in samenwerking met Vlaams-Brabant klimaatneutraal.