Van wegwerp- naar reparatiemaatschappij

Van wegwerp- naar reparatiemaatschappij

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 14/02/2018
Goed Gemaakt is een Nederlands initiatief van Floor, Senne, Paul, Hans en Nick: vijf ‘bezorgde burgers’ die hergebruiken van materialen willen stimuleren. Het bevorderen van reparaties zien ze als een concrete en eenvoudige stap in de richting van een circulaire economie.
© Goed Gemaakt

De wegwerpmaatschappij groeit. We consumeren volop, en gooien bijgevolg ook alle spullen weg eens ze kapot zijn. In een circulaire economie is er geen afval. Daarin worden spullen zodanig ontworpen dat de materialen hergebruikt kunnen worden. De 5 Nederlandse oprichters van Goed Gemaakt willen deze circulaire economie mee ondersteunen: "We gooien veel spullen weg die nog goed te maken zijn. Dat is zonde, niet duurzaam en een gemiste kans voor de lokale werkgelegenheid. Daarom pleiten wij voor belastingmaatregelen die repareren goedkoper maken", zeggen de organisatoren.

We gooien veel spullen weg die nog goed te maken zijn. Dat is zonde, niet duurzaam en een gemiste kans voor de lokale werkgelegenheid.

Maak repareren goedkoper

"Zweden koos afgelopen jaar voor een krachtige aanpak: de btw op reparaties werd gehalveerd en reparatiekosten voor huishoudelijke apparaten kunnen Zweden voortaan terugvragen via de belasting. In Duitsland kun je dat ook. Nederland maakt veel reparaties juist duurder door verhoging van het lage btw-tarief. Een beweging de verkeerde kant op, vinden wij." De organisatoren willen dat Nederland kiest voor duurzaamheid en hergebruik, in plaats van verspilling. Daarom roepen ze de overheid op om repareren goedkoper te maken via het belastingstelsel.

Deze maatregel stimuleert consumenten om meer spullen te laten repareren in plaats van ze bij het minste of geringste te vervangen. Dit heeft vele positieve gevolgen, op vlak van duurzaamheid, lokale economie en werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden, landelijke economie en financiën. Goed Gemaakt somt alle voordelen van reparatie voor jou op.

Steun de petitie

Het doel van Goed Gemaakt is te zorgen voor aangepaste belastingregels die repareren goedkoper maken. "Daarom zijn we een petitie gestart die de politiek oproept om dit te regelen. Daarnaast bouwen we aan een coalitie van mensen en (publieke én private) organisaties die zich in dit doel kunnen vinden."

Teken hier de petitie.

 

Meer informatie vind je op www.goedgemaakt.org.