Tot ziens en voor altijd...

Tot ziens en voor altijd...

Barbara Janssens
geschreven door Barbara Janssenslaatst aangepast op 15/12/2021
Na 15 jaar bij De Transformisten verlaat ik het team. Met heel mijn hart en ziel heb ik me ingezet om de wereld een beetje te transformeren. Het was een boeiende weg vol prachtige mensen en krachtige organisaties. Ik maakte een afscheidsspeech in podcast-vorm, enkele minuten audio waarin ik jullie met liefde meeneem naar wat was en wat zeker nog komt.
Blije Bloemen stand in juni 2007
Blije Bloemen stand in juni 2007

Bedankt aan iedereen waarmee ik mocht samenwerken en die me kansen gaf, niet alleen om mezelf uit te dagen maar ook om een organisatie te leiden en te vormen naar hoe het natuurlijk aanvoelde voor mij. De voorbije jaren is ons team uitgegroeid tot een krachtige en unieke combinatie van gedreven en oplossingsgerichte mensen. Ik laat de organisatie achter met het volste vertrouwen in het hele team en bestuur van De Transformisten en Repair&Share. In 2022 start er voor mij een nieuw professioneel avontuur. Maar ik blijf voor altijd Transformist! 

 

Beluister de boodschap via de video onderaan. 

---

Het is 14 februari 2007. Ik sta met 500 rode rozen en een groot zelfgemaakt hart van papier maché in de vertrekhal van Gent St Pieters. En neen, ik had geen geheime aanbidder. Het was de lancering van de Blije Bloemencampagne. 6 maanden eerder had ik een contract getekend voor 2 jaar, halftijds, bij Netwerk Bewust Verbruiken. Die 2 jaar werden er uiteindelijk 15.
Blije Bloemen werd gevolgd door Green Jeans, Goud Eerlijk en My Fair Baby. Eerlijk en duurzaam consumeren stond centraal of 'Bewust Verbruiken' zoals we toen zeiden. In 2010 haalden we het woord 'consumanderen' vanonder het stof en lanceerden we een beetje aarzelend het 'consuminderen'. 

Niet helemaal onverwacht maar wel overvallen door het gigantische succes, schoten Repair Cafés als paddenstoelen uit de grond. De Belg leerde weer herstellen en vond dat fijn. En ja, ook het delen van spullen kreeg aandacht via ons project Gedeeld:Door. Spullen en hoe we met minder kunnen werd onze focus.

Een piramide op zijn kop kreeg de naam Piraminder, kinderfietsen delen liep Op Wielekes en een bib voor babyspullen doopten we Babytheek.

En uiteindelijk transformeerden we en werden we wat we altijd al waren: De Transformisten. Ik leerde pas wat socio-culturele praktijken waren toen ik er met mijn beide voeten in stond. Dat wat wij deden paste in de labo-rol maar dat we toch vooral vanuit een passie en gedrevenhied handelden. En met evenveel enthousiasme richtten we een nieuwe vzw (Repair&Share) op waarmee we vervolgens trouwden in een soort LAT-relatie bij verenigingen.

Het was bij jullie, lieve Transformisten dat ik kinderen kreeg, even afstand nam en weer terug kon komen. Het was dankzij een gedreven team en een open cultuur dat de combinatie stress waar zoveel moeders met jonge kinderen mee worstelen zelden bovenkwam. Enkel in een veerkrachtige organisatie kan je als coördinator de ruimte nemen om 6 maanden te gaan fietsen en de nodige rust en uitdaging op te zoeken die ik toen even nodig had.

Ik heb de voorbije jaren zoveel mooie mensen mogen leren kennen, die vanuit een sterk geloof blijven gaan voor een warme en duurzame wereld. Ik heb met zoveel krachtige organisateis mogen werken die steeds opnieuw de mensheid een geweten schoppen, Ik heb onnoemelijk veel respect voor de duizend vrijwilligers die zich inzetten voor een leefbare toekomst op alle mogelijke manieren. Van passie en hoop is er nooit genoeg

Het is nu aan jullie. Ik leerde dat witte raven niet zo zeldzaam zijn. We hebben er 11 in ons team.

zoveel warmte. Voor altijd een Transformist!

Ook gepost in: Onze projecten