Groenevent Award beloont drie duurzame festivals

Groenevent Award beloont drie duurzame festivals

Peter D'Herde
geschreven door Peter D'Herdelaatst aangepast op 23/10/2014
Op 20 oktober werden in Mechelen de jaarlijkse Groenevent Awards uitgereikt. Die belonen festivals en events die werken aan extra duurzaamheid en een kleinere ecologische voetafdruk. Drie festivals werden beloond voor hun inspanningen: Mekitburn uit Vilvoorde, Boomtown uit Gent en het West-Vlaamse Dranouter.
Groenevent Awards 2014 van OVAM
Groenevent Awards 2014 van OVAM

90 festivals onder de scanner

In de voorbereiding op de festivalzomer onderwierpen maar liefst 90 Vlaamse festivals zichzelf aan de Groeneventscan, een duurzaamheidsbarometer voor festivals en evenementen die door OVAM werd ontwikkeld. Hiermee maakten de organisatoren hun groene ambities kenbaar. Maar groene voornemens alleen zijn natuurlijk niet genoeg. Daarom stuurde OVAM controleurs langs Vlaamse velden en festivalweides voor een inspectiebezoek. Na afloop van het festival werd aan de organisator gevraagd om als evaluatie een nieuwe scan in te vullen. Wie wou kon dan ook zijn kandidatuur indienen voor de Groenevent Award.

Drie finalisten

Een jury van experts uit de milieu- en evenementensector beoordeelde begin oktober alle ingediende dossiers. Per categorie werden drie finalisten geselecteerd. In de categorie kleine festivals won het Vilvoordse cultuurevenement Mekitburn. In de categorie middelgrote festivals nam Boomtown het op tegen Ieperfest en Crammerock. Het was uiteindelijk Boomtown dat met de prijs ging lopen. Bij de grote festivals won Dranouter en deed zo beter dan Sfinks en Reggae Geel. Aan de Groenevent Award is een prijzenpot van respectievelijk 1.000, 3.000 en 6.000 euro verbonden.

www.groenevent.be

Lees ook het artikel Studiedag duurzaamheid op festivals en events
Lees ook het artikel Groene events waar je deze zomer naartoe moet