Tineke Van Engeland over De Transformisten

Tineke Van Engeland over De Transformisten

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Dit is het antwoord van Tineke Van Engeland, stichter & trekker van –toen nog– Netwerk Bewust Verbruiken.
Tineke Van Engeland

 

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg?

In 2000 ontstond De Transformisten vzw onder de naam Netwerk Bewust Verbruiken vzw, opgericht door Tineke Van Engeland. Op World Consumer Rights Day, 15 maart, kwam het netwerk naar buiten met de 'Dag van de Bewuste Consument'. 

21 jaar later verandert Netwerk Bewust Verbruiken in De Transformisten. De vzw blijft inzetten op bewuster en minder consumeren, maar wil verder ook aansturen op een systeemverandering rond consumeren. Een economie van genoeg is de ambitie.

Hoeveel is genoeg? We vroegen het ook aan Tineke Van Engeland, de allereerste Transformist. Ze trok haar kasten open, keek in eigen boezem, omarmde haar eigen imperfectie (zie foto onder) en formuleerde haar wens Zij wenst ons alvast “een wereld met massaal veel imperfecte Transformisten, in tegenstelling tot één met een handvol perfecte Transformisten”.

 

Meer lezen 

Hier lees je meer over de geschiedenis van De Transformisten

 

Hoeveel is genoeg? - Tineke Van Engeland
Hoeveel is genoeg? - Tineke Van Engeland