Jonas Van der Slycken over herverdelen en ontgroeien

Jonas Van der Slycken over herverdelen en ontgroeien

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 17/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Dit is het antwoord van Jonas Van der Slycken, dr. Economische Wetenschappen een de UGent.

 
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg?

We vroegen het ook aan Jonas Van der Slycken, doctor in de Economische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. 

Van der Slycken wist ons al vaak te prikkelen met artikels over hoe we onze economie anders kunnen organiseren om naar een meer duurzame en rechtvaardige samenleving te kunnen evolueren. Hij stelt het bbp in vraag, gooit het economische systeem overhoop en toont ons dat alternatieven mogelijk en zelfs gewild zijn.

Een economie waarin iedereen genoeg heeft zonder de grenzen van de planeet te overschrijden. Laat dat nu net zijn waar De Transformisten ook naar streeft.

Dit is zijn antwoord: 

“Op naar miljarden ecologische en klimaatrechtvaardigheidsactivisten,
dat we de rijkdom van de miljardair snel mogen herverdelen,
voor een levensondersteunende samenleving
en een goed leven voor iedereen.
Er is genoeg voor elkeen.”

 

Lees meer over herverdelen en ontgroeien

“Het uitblijven van bbp-groei hoeft geen reden te zijn tot angst of paniek. Sterker nog, er zijn duidelijke aanwijzingen om aan te nemen dat bbp-groei vaarwel zeggen een kans is om rechtstreeks in te zetten op duurzame welvaart en een billijke welvaartsverdeling. De enige ingrediënten die nodig zijn, zijn hoop en moed. Hoop om de toekomst anders voor te stellen dan bestaande uit kwantitatieve groei en moed om bbp te laten varen als belangrijkste economisch kompas.”. Dat is de introductie van het boeiend artikel 'Laat bbp-groei varen als economisch kompas' door Jonas Van der Slycken in SamPol, het maandblad over Samenleving en Politiek (2018). 

"Wat als we deze coronacrisis zouden aangrijpen om onze economie te herdenken zodat ze minder afhankelijk wordt van groei?", dat is de aanleiding voor Jonas Van der Slyckens opinie op Knack.be 'Grijp coronacrisis aan om de economie te herdenken zodat ze minder afhankelijk wordt van groei' (2020). 

Dieper in de materie duiken? Hier vind je 'Beyond GDP : alternative measures of economic welfare for the EU-15', het recent voorgestelde doctoraat van Jonas Van der Slycken (2021).