Terug naar Nieuw op Festival Retour

Terug naar Nieuw op Festival Retour

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 09/10/2017
Vind je het oké om steeds meer en nieuwe spullen te kopen, altijd en overal bereikbaar te zijn en weinig tijd te hebben voor die dingen die het leven kleur geven? Of snak je net naar minder stress en een eenvoudiger, duurzamer leven? Hou je van experimenteren, opwaarderen of repareren? Dan is Festival RETOUR in Hasselt helemaal je ding. Van 14 tot 22 oktober 2017 staat alles in het teken van de kringloopeconomie.

Festival Retour - Terug naar nieuw

Je eigen natuurlijke verzorgingsproducten maken, leren hoe je minder afval produceert, kapotte spullen laten herstellen in een repaircafé of gewoon ontdekken hoe je door meer offline te zijn intenser van het leven geniet? Dat kan allemaal op de inspiratiedag van Festival RETOUR. De meer dan 20 workshops en lezingen, de interactieve belevingsmarkt en de experimentenhoek voor kinderen staan volledig in het teken van circulaire economie. Circulaire economie is een terugkeer naar de basis, met een moderne twist. Van massaal kopen en weggooien naar hergebruiken, opwaarderen en delen. Dat is goed voor je portemonnee en fijn voor het milieu. En het is nog leuk ook!

De inspiratiedag vormt de aftrap van een week Festival RETOUR. Van 14 tot 22 oktober kan je kennismaken met verfrissende, lokale initiatieven waarbij herstellen, ruilen, delen en herwaarderen centraal staan. Ontdek het volledige programma en alle praktische info.

De inspiratiedag vormt de aftrap van een week Festival RETOUR. Van 14 tot 22 oktober kan je kennismaken met verfrissende, lokale initiatieven waarbij herstellen, ruilen, delen en herwaarderen centraal staan.

Technieken voor een betere wereld

Zo kom je alles te weten over ‘Te rap kapot’, een campagne van Test Aankoop die onderzochten waarom spullen sneller kapot lijken te gaan dan vroeger. Om welke toestellen gaat het en wat zijn de meest voorkomende defecten? In de Urban mining-workshop verken je dan weer het binnenste van je telefoon. Je leert waar de onderdelen vandaan komen en waarom dat belangrijk is.

Delen is het nieuwe hebben  

Ontdek de voordelen en mogelijkheden van autodelen, een systeem waarbij meerdere personen gebruik maken van één auto. Boekenworm? Kom dan naar ons boekencafé waar je jouw favoriete boeken kan inruilen voor nieuw leesvoer. Of heb je misschien nog keuken-, tuin- of klusgereedschap liggen dat je niet meer gebruikt? Breng het mee naar ons weggeefplein. Wie weet vind jij er ook gereedschap dat je nodig heb.

Zet je vuilzak op dieet

Hoe je zelf je afval drastisch kan verminderen? Green Evelien leert je de kneepjes van het vak. Toch nog afval over? Leer dan hoe je muziek maakt met blikken, potten, emmers en pannen in de workshop ecopercussie. Je kan ook de basics van upcycling aanleren of ze meteen in de praktijk omzetten door je oude jeans een tweede leven te geven als hippe tas of handige pennenzak. Of neem je liever een kijkje achter de schermen van de kringwinkel, waar elke maand 100 ton gebruikte spullen worden opgeknapt? 

Zelf aan de slag voor een betere toekomst   

Maak zelf schoonmaakproducten zoals allesreiniger, waspoeder en toiletreiniger met natuurlijke ingrediënten zoals zout, azijn en rozemarijn. Of ga naar huis met verzorgingsproducten boordevol natuuringrediënten zoals olijfolie, baksoda en rietsuiker. Of misschien wil je je oude jeans wel een nieuw leven schenken als handtas?

Investeer in een betere toekomst

Wat doen banken met ons geld? Investeren ze het in duurzame projecten, of net in vuile handel en bedrijven en landen die de mensenrechten schenden? Ontdek wat er met je spaarcenten gebeurt en hoe het anders kan. Of maak kennis met Limbu, een nieuwe gemeenschapsmunt voor Limburg.
Zelf ondervinden hoe jij staat tegenover geld geven, vragen en nemen? Doe dan mee met het intrigerende geldspel. Of leer De Landgenoten kennen, een coöperatie die startende bioboeren helpt bij het aankopen van gronden.

Trager, bewuster en gelukkiger leven

Minder spullen kopen werkt bevrijdend. In de workshops ‘Simplify life’ en ‘Slow living’ ontdek je hoe je bewuster en rustiger kan leven, met minder spullen maar minstens evenveel comfort. Of ontdek hoe een digital detox je leven kan verrijken en je stress verminderen.
Hoe de buren het doen, dat ontdekte Stefaan toen hij door Nederland fietste, op zoek naar toffe burgerinitiatieven. Hij vertelt er graag alles over, begeleid door een kleinkunstenaar.

Festival Retour zet alvast wat tips op een rijtje om zelf aan de slag te gaan met herstel, delen, ruilen en herwaarderen.

 

 

Het volledige programma vind je op www.festivalretour.be.