"Let niet op de rommel, we zijn volop aan het sorteren welke spullen bruikbaar zijn en welke niet", vertelt opbouwwerker Veerle Verslype van SAAMO West-Vlaanderen wanneer ze me binnenlaat in ’t Geefhuisje in Oostende. Het concept is simpel: je kunt er spullen krijgen wanneer je te weinig hebt en spullen achterlaten die je te veel hebt. Ik ontmoet er een enthousiaste bende vrijwilligers.
Zo begon het
Via Wijkprikkels, een subsidie van de Stad Oostende, organiseerden buurtbewoners met steun van SAAMO een geefplein. Eén geefplein bleek niet voldoende, er bleef in de buurt een grote nood bestaan aan gedoneerde spullen. Daarom zocht SAAMO samen met geëngageerde buurtbewoners een meer structurele oplossing. Dat vonden ze via een tijdelijke invulling van een leegstaande woning, die wacht op renovatie. ’t Geefhuisje was geboren.
Eén jaar later blijkt al dat het initiatief broodnodig is. 't Geefhuisje is elke dinsdag een hele dag open en elke twee weken op zaterdag. Winkelaars krijgen dan elk 5 jetons waarmee ze bundeltjes spullen kunnen 'kopen'. Er komen wekelijks zo'n 120 mensen over de vloer. Even rekenen vertelt je dat ‘t Geefhuisje minstens 500 spullen herverdeelt per week. Daar zie je de solidaire circulaire economie in actie, goed voor de mensen en voor de planeet.
Spullen delen, elkaars aanwezigheid delen
"De vibe zit hier goed. Heel veel mensen kennen ons en weten dat ze hier terecht kunnen, ook voor een koffietje en gezelligheid. Het gaat niet enkel om het delen van spullen, maar ook om het delen van elkaars aanwezigheid", vertelt Veerle.
Elke dag timmeren vrijwilligers van 't Geefhuisje aan een veilige plek waar samenleven een nieuwe definitie krijgt
Het hart van het huis is het salon. Op dinsdagen vind je er koffie, thee en koekjes. In de winter is er soep. Op Sinterklaas zorgen vrijwilligers voor chocolade. Hier wordt een gemeenschap gebouwd. Mensen mogen er gewoon “zijn”, zonder te betalen of te presteren.
Die goeie vibe vind je ook onder de vrijwilligers die ’t Geefhuisje openhouden. Het werd hun tweede thuis. Elke dag opnieuw timmeren ze hier aan een veilige plek waar samenleven een nieuwe definitie krijgt.
Ze vertelden een hele voormiddag over de werking en alles wat ze al hebben meegemaakt, ook over de minder fraaie ervaringen. "Sommige mensen zijn brutaal, gooien spullen op de grond of zijn niet tevreden met het maximum aan vijf jetons. Enkelingen verstoppen dingen in hun jaszak." In de plaats van hun schouders op te halen, mensen buiten te smijten of op een zwarte lijst te plaatsen, denken de vrijwilligers na over alternatieven. Ze weigeren vast te lopen in wij-zij-denken (wij de vrijwilligers versus zij de lastige bezoekers) maar vertrekken van onderlinge solidariteit tussen mensen, de behoeften van elkeen. Dat is inspirerend en aanstekelijk!
Hoeveel is genoeg?
Hoeveel hebben we nodig om een goed leven te leiden? Hoe definiëren we bezit? De initiatiefnemers van ’t Geefhuisje denken niet alleen na over die vraag, ze experimenteren er ook mee. In dat proces ontdekken ze andere, meer rechtvaardige manieren van samenleven. Dat is een grote drijvende kracht op weg naar een economie van genoeg: opnieuw durven te verbeelden, twijfel toelaten, doen en bijsturen. Dat is niet simpel, maar wel zo nodig vandaag.
Plekken zoals ‘t Geefhuisje zijn immens belangrijk voor het sociale en ecologische weefsel van de stad. Als je het aan De Transformisten vraagt, dan zijn dat de initiatieven die steden en gemeenten moeten faciliteren door ruimte, tijd en geld te investeren. De return is meervoudig: sociaal kapitaal, sterkere wijken en behaalde klimaatdoelstellingen.
Binnenkort starten de vrijwilligers van ‘t Geefhuisje - hopelijk, als ze er voldoende middelen voor weten te verzamelen - een gereedschapsbibliotheek aan de overkant van de straat. In een uitleendienst kan gedoneerd werkmateriaal nog meer renderen, de perfecte aanvulling dus. De Transformisten staat voor hen klaar met goede raad.
Saamo-opbouwwerker Veerle vertelt me nog hoe haar droom verder gaat: een Geefhuisje in elke wijk van de Stad Oostende! Er bruist iets en we zijn benieuwd waar het heen gaat...
Ga je eens langs in 't Geefhuisje om mee spullen te delen? De locatie is Strobloemlaan 8, Oostende.
Lees meer op de site van SAAMO West-Vlaanderen: 'Tweedehandsspullen krijgen een tweede leven'