Rust in je huis, evenwicht in je leven, ruimte in je hoofd

Rust in je huis, evenwicht in je leven, ruimte in je hoofd

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 23/10/2018
Hoe krijg je meer ruimte in je hoofd en in je huis? Probeer eens wat vaker ‘neen’ te zeggen, kies voor wat écht belangrijk is, of doe meer met minder en val terug op de essentie. Tijd en meer geluk. Nele Colle ging de uitdaging aan en publiceerde zonet haar eerste boek: JOMO, the joy of missing out.
© Nele Colle

JOMO, the joy of missing out

We leven drukke levens. We combineren een job met huishouden, hobby’s en familie, we willen met alles méé zijn (de trends, de mode, de actualiteit), we socializen voortdurend op de social media, we komen altijd tijd tekort. Tegelijk lijden we aan stress, burn­outs, dips, depressies. Nele Colle werkt als opruimcoach en professional organizer. In de eerste plaats helpt ze mensen om hun huis (bureau, kasten, keuken…) op orde te krijgen. Dat is een aardige eerste stap. Maar in dit boek doet ze véél meer dan dat.

Probeer eens wat vaker ‘neen’ te zeggen, kkies voor wat écht belangrijk is, of doe meer met minder en val terug op de essentie

Ze biedt ook schitterend advies over hoe je meer rust in je leven en meer ruimte in je hoofd kan krijgen. Bijvoorbeeld door ook eens ‘neen’ te zeggen (JOMO, the joy of missing out). Of door te kiezen voor wat écht belangrijk is. Of door meer te doen met minder en terug te vallen op de essentie. Voor meer tijd en meer geluk.

Minder spullen, meer rust

Vorig jaar interviewden we Nele Colle rond opruimen en ontspullen (lees het volledige artikel hier): "Het geeft een bevrijdend gevoel om iets te kunnen wegdoen. Opruimen geeft je overzicht en rust. Spullen die ik niet meer gebruik, breng ik naar de kringloopwinkel, zet ik op tweedehandssites, geef ik weg,... Door spullen weg te doen en de rust te ervaren die dat bezorgt, doe je op den duur minder aankopen én koop je bewuster de dingen die je echt nodig hebt."

Nieuwe spullen kopen is gemakkelijk, omdat ze goedkoop en beschikbaar zijn. Waar we vroeger leerden om zuinig en spaarzaam te zijn, kunnen we nu alles kopen aan een lage prijs. Nele Colle startte als Professional Organizer (opruimcoach): "Het doel van spullen is dat ze gebruikt worden. Ik heb zelf een hele tijd de pennenzak uit mijn jeugd bewaard, uit de gedachte 'ooit gaan mijn kinderen deze gebruiken'. Nu mijn kinderen naar school gaan, gebruiken ze uiteindelijk een andere pennenzak. Dus waarom lag die al die jaren in mijn kast? Je kan ongebruikte spullen beter wegdoen zodat ze nuttig gebruikt worden."

Volgens Nele moeten we anders gaan denken over spullen. "Opruimen is leren nee zeggen tegen de dingen die je niet nodig hebt. Tegen acties zoals 2+1 gratis, goodiebags, spaaracties,... Als steeds meer mensen nee zeggen, gaan producenten begrijpen dat ze geen onnodige spullen moeten maken die snel in onze kasten belanden."

 

Geïnteresseerd in het boek van Nele Colle? Neem dan zeker hier een kijkje.

www.nelecolle.be
info@nelecolle.be
www.facebook.com/ontspulcoach