Repair Café wint Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014

Repair Café wint Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 30/09/2014
In de Markten in Brussel reikte minister-president Kris Peeters gisteren voor de zesde keer de Prijs voor het Vrijwilligerswerk uit. Repair Café werd samen met 9 andere initiatieven geselecteerd uit 174 inzendingen, en mocht de hoofdprijs - 2500 euro, eeuwige roem en kussen van meneer Peeters - naar huis nemen.
Repair Café prijs vrijwilligerswerk
Kris Peeters overhandigt de cheque van 2500 euro aan de vrijwilligers van Repair Café. Foto: Delphine Lebon

Het jury-oordeel

De Prijs voor het Vrijwilligerswerk is een initiatief van de Verenigde Verenigingen en Vlaanderen in Actie. De jury verkoos Repair Café door de reële impact van het concept: "Er is een groot bereik binnen het vrijwilligerswerk, en verschillende vaardigheden worden verzameld. De organisatie heeft zelf een breed bereik. Het onderwerp leeft en is hip en trendy. Bovendien heeft deze laureaat een voorbeeldfunctie als antwoord op de wegwerpsamenleving. Ook vorig jaar werd Repair Café genomineerd, maar toen stond het concept nog in de kinderschoenen. Dit jaar is Repair Café wel eindlaureaat, vanwege de consolidatie van het concept en de grote groeicapaciteiten."

Het effect van vrijwilligerswerk op de maatschappij valt niet in cijfers uit te drukken. Repair Café is daar een prachtig bewijs van, aldus minister-president Kris Peeters.

Belang van verenigingsleven

Tijdens zijn speech kon Vlaams minister-president Kris Peeters het belang van vrijwilligerswerk en verenigingsleven voor de samenleving niet genoeg benadrukken. "Duizenden vrijwilligers in heel Vlaanderen bewijzen elke dag opnieuw dat maatschappelijk engagement, verbondenheid en onbaatzuchtige inzet geen loze woorden zijn. Het vrijwilligerswerk leeft in Vlaanderen en het effect op de maatschappij valt niet in cijfers uit te drukken. Repair Café is daar een prachtig bewijs van."

Al meer dan 1000 vrijwilligers

Aan de organisatie van één Repair Café helpen gemiddeld 14 vrijwilligers mee, gaande van personen aan het onthaal, mensen die taarten bakken of de bar bemannen, en niet in het minst de naaisters, elektro-herstellers, fietsenmakers en all-round handige harry's en hariëttes. Na minder dan anderhalf jaar bestaan er zo'n 70 Repair Cafés in Vlaanderen en 8 in het Brussels Gewest, een aantal dat elke maand blijft stijgen.

Repair Café-vrijwilligers supertevreden

Magda Peeters, een van de drijvende krachten achter Repair Café Leuven, was reuzeblij met de erkenning. "Het leuke is dat het concept voortdurend evolueert. Sommige vrouwen komen nu gezellig bij ons hun sokken stoppen in plaats van thuis voor de televisie. Straatmuzikanten vragen of ze mogen optreden tijdens de Repair Cafés, en af en toe organiseren we een workshop upcycling. Onze groep vrijwilligers blijft groeien. Als ze één keer meegedaan hebben, blijven ze terugkomen." Netwerk Bewust Verbruiken zal bekijken hoe de cheque van 2500 euro het best aan de vrijwilligerswerking van Repair Café besteed kan worden.

www.repaircafe.be
www.prijsvrijwilligerswerk.be

Repair Café prijs vrijwilligerswerk
Enkel vrijwilligers van Repair Cafés en medewerkers van Netwerk Bewust Verbruiken samen blij voor de camera. Foto: Delphine Lebon
Ook gepost in: Delen