De toekomst van onze economie: Jason Hickel in gesprek met Thomas Leysen

De toekomst van onze economie: Jason Hickel in gesprek met Thomas Leysen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/05/2023
Denktank Oikos en kunstencentrum VierNulVier organiseren op 15 mei in De Vooruit een gesprek tussen economisch antropoloog Jason Hickel ('Less is More') en zakenman Thomas Leysen (Umicore, Mediahuis). Vooraf zetten De Transformisten en Oikos een korte community sessie op over degrowth en een "economie van genoeg".

TALK

Door minder te nemen, kunnen we meer worden (Jason Hickel)

Jason Hickel is economisch antropoloog, auteur en lid van de Royal Society of Arts. Hij doet onderzoek naar ongelijkheid en ecologische economie vanuit een mondiaal perspectief. In zijn boek 'Less is More. How degrowth will save the world' (vertaald als 'Minder is Meer. Hoe degrowth de wereld zal redden’, uitgeverij EPO) legt Hickel uit hoe economische groei en het kapitalisme niet in staat zijn de klimaatverandering en ecologische ineenstorting op te lossen, maar deze zelfs veroorzaken. Hij inspireert met een duidelijke weg naar een postkapitalistische economie. Een economie die rechtvaardiger, zorgzamer en leuker is. Een economie die de mens laat floreren en de ecologische ineenstorting terugdraait. Want door minder te nemen, kunnen we meer worden.

Hickels visie vormt een uitdaging voor bedrijven in de industriële sector. Hoe denkt die sector zelf over de klimaattransitie? Ziet ze mogelijkheden in het verhaal van degrowth? Daarover gaat Hickel op uitnodiging van denktank Oikos in gesprek met zakenman Thomas Leysen.

Thomas Leysen is voorzitter van Umicore (het vroegere Union Minière) en Mediahuis. Hij was eveneens voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (tot 2008) en van de Commissie Corporate Governance (tot 2023). Sinds 2021 is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van chemiebedrijf Royal DSM. Hij is ook lid van netwerkorganisaties als de Trilaterale Commissie, de European Round Table of Industrialists en de Bilderberg Meetings.

Het belooft een boeiend gesprek te worden! 

Waar

De Vooruit, Gent - Theaterzaal

Wanneer

Maandag 15 mei 2023 om 20u

Taal

Engels 

Deelnemen

Boek vooraf je ticket(s) via VierNulVier (Pay What You Can)

Organisatie

Oikos en VierNulVier 

 

COMMUNITY SESSIE 

Voor de talk met Hickel creëren we een moment om te verbinden rond degrowth en sufficiëntiedenken.

Zoek jij kansen om je te verdiepen in degrowth, de "economie van genoeg"? Wil je andere mensen ontmoeten die daarmee bezig zijn? Of wil je meewerken aan initiatieven of experimenten die degrowth in de praktijk omzetten? Dan ben je van harte welkom op deze korte community sessie op initiatief van De Transformisten en Oikos. 

Waar

De Vooruit - Foyer Theaterzaal (volg gang naar Theaterzaal)

Wanneer

Maandag 15 mei 2023 van 18u30 tot 19u30. Onthaal vanaf 18u

Taal

Nederlands 

Deelnemen 

Je kunt gratis deelnemen. De plaatsen zijn beperkt. Gelieve je vooraf aan te melden via dit inschrijvingsformulier

We voorzien soep & brood voor de deelnemers. 

Organisatie 

De Transformisten en Oikos