50 jaar Grenzen aan de Groei. Van verleden naar toekomst

50 jaar Grenzen aan de Groei. Van verleden naar toekomst

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 07/03/2022
Het invloedrijke eerste rapport van de Club van Rome bestaat 50 jaar in 2022. Voer voor een debat! 16 maart in Gent - in het kader van Belmundo

Vanuit een gedeelde bezorgdheid over de toekomst van de wereld beslisten Europese wetenschappers in 1968 een stichting op te richten. De eerste bijeenkomst van de stichting was in Rome, vandaar dat ze verder door het leven ging als 'Club van Rome'. 

In 1972 publiceerde de Club van Rome haar eerste en meest invloedrijke rapport: ‘Grenzen aan de Groei’. In 2022 bestaat dat rapport dus 50 jaar. Naar aanleiding van die belangrijke verjaardag staat er een boeiende debatavond op het programma. 

Centraal staat de vaststelling dat we ondanks de voorspellingen en waarschuwingen in dat historische rapport, de grenzen van onze planeet vandaag ruimschoots hebben overschreden. Ons huidige economische systeem blijft immers zweren bij groei. De panelleden in dit debat gaan daarover reflecteren. Maar ze gaan vooral op zoek naar prikkelende ideeën voor een andere economie.

Programma

Jason Hickel, economisch antropoloog en auteur van 'Less is More' zal het debat op gang trekken met een digitale bijdrage. 

Daarna gaan Sandra Marin Galeano (activiste en biologe uit Colombia), Evi Swinnen (Timelab) en Daan Schalk (CEO NorthSea Port) daarover in gesprek.

Wanneer?

Op woensdag 16 maart van 20u tot 22u30

Waar? 

In Auditorium Oehoe van de Universiteit Gent - Campus Coupure, Coupure 653, Gent

Taal 

Nederlands en Engels

Organisatie

De debatavond is een initiatief van Green Office Gent, Oikos, Catapa, Broederlijk Delen, Amsab-ISG en De Transformisten 
In het kader van Belmundo Festival opgezet door de Stad Gent en 11.11.11. 

Meer informatie 

Op de website van Belmundo Festival

  

Meer activiteiten rond 50 jaar Grenzen aan de Groei

In Oostende inspireert 50 jaar Grenzen aan de Groei de openingsavond van het nieuwe non-fictieboekenfestival Faar op vrijdag 18 maart. De Transformisten zit daar mee in het panel