Op de velo voor het klimaat

Op de velo voor het klimaat

placeholder
geschreven door Filip De Bodtlaatst aangepast op 20/08/2015
vzw Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, fietst eind deze zomer langs de Franse, Belgische en Nederlandse kust. Onderweg zal ze mensen bewust maken rond de klimaatproblematiek: op trein en tram, aan Plopsaland, in het naaktstrand van Bredene en de geklede stranden langs de kust.
climaxi

Fiets mee. Onderweg voeren we actie en mobiliseren we maar het blijft een zomerse en leuke tocht. We passeren o.m. de kerncentrale van Gravelines, doen een solidariteitsactie met klimaatvluchtelingen aan de kust van Duinkerken, bezoeken het natuurreservaat van De Panne, de Garnalenvissers te paard van Oostduinkerke...

Eind dit jaar gaat er een klimaattop door in Parijs. Dit is de laatste top waar een opvolger van het Kyoto-akkoord kan op tafel gelegd worden. Ondanks een aantal kleine successen, zoals het nieuws dat de G7 willen werken aan een klimaatverdrag dat de opwarming beperkt tot 2° C, zijn heel wat mensen pessimistisch tegenover die top in Parijs. Men gelooft na al die jaren nog nauwelijks dat er een bindend akkoord uit de bus zal komen die de situatie kan kenteren. Terwijl beleidsmensen en industriëlen ronkende verklaringen afleggen (G7) maar onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen geen halt toeroepen en we rustig verder uitstoten en verbranden, overstromen sommige eilanden nu al en slaan duizenden mensen op de vlucht voor oorlog en droogte. Wetenschappers denken er zelfs aan om voor de Belgische kust een aantal steden op te geven voor het wassende water.

Eisen bekend maken aan de beleidsmakers

De tijd dringt…maar dat weten we al een tijdje. Climaxi vindt niet dat er bijzonder veel gebeurt, maar is wel van oordeel dat er oplossingen zijn. Die vind je nogal dikwijls bij gewone mensen. Zij eisen beter werk, een deftig openbaar vervoer, méér plaats voor de fiets… Climaxi vraagt de bevolking om zijn concrete eisen te bezorgen (via de website of op papier). Climaxi stopt ze dan in doos en stuurt ze naar de Belgische ministers en de Europese ministerraad.

Fiets mee tussen 25 en 30 augustus

Fietsen van Gravelines (Fr.) naar Breskens, of ergens daartussen. Je hoeft geen geoefende fietser zijn om deel te nemen. We vertrekken op 25 augustus en ronden af op 30 augustus. We overnachten in De Panne, Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Breskens. Wie wil kan nog doorrijden naar Terneuzen en Gent. Onderweg voeren we actie en mobiliseren we maar het blijft een zomerse en leuke tocht met bezoekjes aan natuurparken, musea en attracties.  We passeren o.m. de kerncentrale van Gravelines, doen een solidariteitsactie met klimaatvluchtelingen aan de kust van Duinkerken, bezoeken het natuurreservaat van De Panne, de Garnalenvissers te paard van Oostduinkerke, het Zwin enz… We nemen een infostand mee en voorzien nog wat spontane acties. We worden ontvangen door een aantal gemeentebesturen of politici.

Meer info en inschrijven

filip@climaxi.be of 0496/718 472