Gooi die zaden niet weg, ze redden levens
Zaden voor Voedsel zamelt voor ontwikkelingsprojecten zaden in uit groenten en fruit die we hier eten. In december en januari zetten de organisatie zich extra in voor een fantastisch project in Malawi.
Van 23 tot 30 april gaan we de uitdaging aan met onszelf. We proberen die week enkel seizoensgroenten op het menu te zetten. "Kiezen voor seizoensgroente is kiezen voor het milieu en voor het werk van boeren dicht bij ons. Bovendien is het vaak de goedkoopste optie. Kortom: het is een laagdrempelige manier om duurzamer te eten."
Wordt het makkelijk? Zeker niet, april is een vrij beperkte maand in het seizoensgroente-aanbod. Maar we krijgen hulp...
De seizoensgroente-recepten zijn stuk voor stuk samengesteld door chefkok Sofie Dumont. Ze is zelf een drukbezette mama en beseft als geen ander hoe moeilijk het soms is om voor duurzaamheid te kiezen.
“Als chef hebben de seizoenen mij altijd geinspireerd", vertelt Sofie, "maar als moeder begrijp ik ook dat het voor vele mensen in de drukte van alledag niet evident is om nieuwe recepten uit te zoeken. Daar wil ik graag bij helpen. Ik kan me ook helemaal vinden in de oproep om in de winkels rondom ons de seizoensgroenten zichtbaarder te maken! Heerlijk! ”
Op 19 april ontvangen de deelnemers het heerlijk seizoensgroente-menu in hun mailbox, samen met een boodschappenlijstje. Vanaf 23 april sturen we dagelijks het recept. Ook de supermarkten hebben onze oproep gehoord en zullen bij het winkelen zoveel mogelijk de weg naar seizoensproducten te tonen.
Ik ben meer dan mijn kassaticket is een initiatief van Rikolto (Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV Vrouwen met Vaart, Femma, Gezinsbond, Landelijke Gilden en Test Aankoop. De mensen achter de parent blog Maison Slash zijn partner in crime om de wens van veel mensen waar te maken: dat duurzaam de makkelijkste keuze wordt in de supermarkt.
Daarom daagt Ivo Mechels van Test Aankoop onze supermarkten uit om van seizoensgroenten de makkelijkste keuze te maken.