MUCE pop-up museum over circulaire economie

MUCE pop-up museum over circulaire economie

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/10/2022
MUCE / donut van wilgentakken door Yvonne Knevels - foto Laura Vercammen voor De Transformisten
MUCE / donut van wilgentakken door Yvonne Knevels - foto Laura Vercammen voor De Transformisten

 

MUCE, Museum of Circular Economy is een pop-up museum over de circulaire economie. Initiatiefneemster Nina Maat wou een plek creëren om na te denken over de transitie naar duurzamere samenleving met kunst als vertaalslag. De kunstwerken die je er kunt ontdekken, zijn het resultaat van een dialoog tussen kunstenaars, kennisinstellingen en (kleine en grotere) bedrijven die circulaire principes integreren in hun werking. Klinkt als iets voor De Transformisten, dus gingen wij eens piepen in de Huidevettersstraat 55 in Antwerpen.

Bij het binnenkomen in MUCE valt meteen een grote donut uit takken op. Dat kunstwerk hoeft voor ons niet veel uitleg. Kunstenares Yvonne Knevels maakte een voorstelling van de ‘donuteconomie’ van Kate Raworth, een alternatief op de lineaire wegwerpmaatschappij die destructief is voor de planeet. We voelen ons meteen thuis.

We krijgen een te-hergebruiken-infoboekje toegestopt en 4 munten. In het museum staan kokers om via deze munten papiervrij en visueel te peilen naar de kennis van de bezoekers, leuk zo’n beetje interactie.De vraag ‘’Heb je al van een burgercoöperatie gehoord?” krijgt 50% ja en 50% nee.

Wat ons bijzonder raakt is de installatie ‘Wither’ van Thijs Biersteker (i.s.m. UNESCO, 2022, zie foto onder). Elke knippering van een blad markeert het verlies van 128 vierkante meter woud in het Amazonegebied in Brazilië.

VERWACHT

Verwacht in MUCE geen tonnen informatie over wat een circulaire economie (CE) precies inhoudt, maar kunstwerken die verschillende thema’s aansnijden binnen de CE. Je ziet er zowel kunstwerken die de nefaste milieu-impact van onze consumptie aanklagen als poëtische werken die je doen dromen en denken. Er zijn ook bijdragen die concrete oplossingen aanreiken voor de circulaire uitdagingen.

MUCE kiest dus voor kunstbeleving om het gevoel aan te wakkeren dat ‘het anders moet en kan’. Voor ons werkt dat. De beelden raken een gevoelige snaar, ze ondersteunen ons engagement.

Onze conclusie: MUCE biedt een fijne, andere insteek om het concept van circulaire economie te benaderen. Een bezoekje waard!

PRAKTISCH

WEETJES

  • Betalen kan met 5 (of meer) afgedankte batterijen of een oude gsm. De Bebat-container puilt al uit, dus wij deponeren onze batterijen in een bakje ernaast 
  • Er hangt een leuke vibe in de locatie. Het pand is beschermd als monument. Het heeft al gediend als bank, kledingzaak, boekhandel… maar het stond leeg toen dit pop-up museum er z’n intrek nam
  • Ecopower voorziet MUCE van groene burgerstroom 

 

MUCE / interactie - foto Laura Vercammen voor De Transformisten
MUCE / interactie - foto Laura Vercammen voor De Transformisten
MUCE / installatie 'Wither' door Thijs Biersteker - foto Laura Vercammen voor De Transformisten
MUCE / installatie 'Wither' door Thijs Biersteker - foto Laura Vercammen voor De Transformisten