Kom jij ook naar Ecopolis?

Kom jij ook naar Ecopolis?

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 19/10/2021
zondag 24 oktober 2021 in het Kaaitheater in Brussel met o.a. Jason Hickel (economisch antropoloog en auteur 'Minder is Meer'), Sien Volders (auteur 'Oogst') en Koen Schoors (econoom en hoogleraar UGent)

De globale coronacrisis plaatste zorg in het brandpunt van de belangstelling. Maar zorg reikt verder dan het medische: het omvat alles wat we doen om de wereld te behouden en te herstellen. De erosie van de verzorgingsstaat, het plunderen van het Globale Zuiden en het overschrijden van de planetaire grenzen zijn allemaal zorgwekkend. Wat met het verband tussen de uitbuiting van mens en natuur?

En wat als we morgen de moed hebben om écht te zorgen voor alle mensen en andere aardbewoners, voor onze unieke levende wereld? Kan zorg een nieuw vertrekpunt zijn, gebaseerd op verbondenheid en generositeit? Kan zorg, als emancipatorisch principe, onze politiek en economie schragen?

Daarover gaat de nieuwe editie van Ecopolis, een dag vol lezingen, gesprekken, workshops, literatuur en performances -
zondag 24 oktober 2021 in het Kaaitheater in Brussel. 
 

Een economie die zorgt voor mens en planeet

De opener van Ecopolis 2021 is een panelgesprek over de economie die we nodig hebben met Jason Hickel, Sien Volders en Koen Schoors. 
Caroline Van Peteghem van De Transformisten zal het panelgesprek modereren. 

Thema 

De coronacrisis zet de bestaande realiteit nog sterker in de verf, de baten en lasten van onze economie zijn ongelijk verdeeld. We dragen noch zorg voor iedereen, noch voor onze levende aarde. Hoe ziet een economie eruit die streeft naar een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet?

Sprekers

De Britse progressieve econoom Jason Hickel is economisch antropoloog en docent aan de London University College. Verder is hij ook auteur van The Divide en meer recent Minder is Meer (Less Is More). Hij schrijft regelmatig in The Guardian en Foreign Policy. Jasons onderzoek richt zich op mondiale ongelijkheid, politieke economie, post-ontwikkeling en ecologische economie. In zijn etnografische werk legt hij de focus op arbeidsmigratie en politiek in Zuid-Afrika.

Sien Volders studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Haar debuutroman Noord (2017) werd lovend ontvangen door de pers en genomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. In haar roman Oogst (2020) beschrijft ze het schrijnende lot van Oost-Europese arbeidsmigranten in de groententeelt in Italië. Met deze roman staat ze op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.

Koen Schoors is een Belgisch econoom en hoogleraar aan de Universiteit Gent. Zijn voornaamste onderzoeksdomeinen omvatten het bank- en financiewezen, bedrijfsfinanciering en buitenlandse directe investeringen. Hij is directeur van CERISE (Centrum voor Russische Internationale Socio-politieke en Economische studies) en houdt zich bezig met bedrijfsherstructurering, zowel op academisch als op praktisch vlak. Verder is hij een expert op het vlak van economische crisissen.

Praktisch 

Zondag 24 oktober van 11u tot 12u30 in het Kaaitheater 
Voertaal: Engels
 

Nog op het programma 

Moya De Feyter (klimaatdichters), Benedikte Zitouni (docent sociologie Universiteit Saint-Louis Brussel, ecofeministe), Carolina Maciel de França (auteur cf. bundel AFROLIT. Moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora), Els Hertogen (directeur 11.11.11), Kopano Maroga (die/hun, performancekunstenaar, schrijver, cultureel werker), Luc Van Gorp (voorzitter CM en auteur 'Mensenmaat. Een pleidooi voor imperfectie') en vele anderen! 

>>> Bekijk hier het volledige programma en boek je ticket ('pay what you can')

 

Ook gepost in: Genoeg