Als jonge twintiger en net afgestudeerd als interieurarchitecte, besloot Leen een wereldreis te maken. De reis gaf haar een nieuw perspectief op persoonlijk en professioneel vlak. “Tijdens mijn reis ontdekte ik hoeveel afval en verspilling er is in de wereld. Zoveel prachtige stukjes natuur zijn vervuild met plastic. Afval werd gedumpt in de rivier of verbrand. Dit opende mijn ogen en zette mij tot nadenken over wat ik wou doen eens terug aan het thuisfront.”
Interieurarchitecte Leen maakt gebruik van gerecycleerde materialen en producten met natuurlijke bestanddelen die gezond zijn voor de omgeving
Naar een duurzaam leven
Leen wou haar levensstijl radicaal veranderen eens ze thuiskwam. Maar ze leerde van Low Impact Man Steven Vromman dat ze het stap per stap moest aanpakken. Ondertussen onderneemt ze al heel wat op persoonlijk niveau: “Ik gebruik sinds kort de mooncup, we doen onze was met een waseitje, we drinken kraantjeswater in plaats van flessenwater, we gaan naar boer Bas (van de Buurderij) met onze herbruikbare zakken, we gebruiken herbruikbare potjes bij de bakker, slager en zelfs bij de frituur,…"
Leen integreerde duurzaamheid in haar job
Ook op professioneel vlak onderging Leen een metamorfose: “Ik wou graag m’n eigen ding blijven doen, maar op een duurzame manier. Ik onderzocht hoe ik duurzaamheid kon integreren in mijn job als interieurarchitecte. Ik heb thuis een kamer dat volledig is ingericht met recuperatiemateriaal. Hiermee wil ik tonen dat je ook een mooi interieur kan creëren met hergebruikte materialen." Leen probeert te werken volgens de principes van Cradle to Cradle, daarbij worden producten zo ontworpen dat ze van begin tot eind herbruikbaar zijn. Ze maakt gebruik van gerecycleerde materialen en producten met natuurlijke bestanddelen die gezond zijn voor de omgeving. "Zo ontwierp ik onlangs een vloer door samen te werken met een bedrijf dat volledig Cradle to Cradle werkt: lokaal én gerecycleerd." Volgens Leen heeft een duurzaam interieur twee grote voordelen:
- Een mooi en praktisch interieur geeft je rust, tijd en een gelukkig gevoel
- Duurzame materialen gaan langer mee, hebben een lage impact op onze planeet en zorgen voor een gezonde leef- en werkomgeving
De uitdagingen van een duurzaam interieur
Bij een duurzaam interieur komen heel wat uitdagingen bij kijken: "Veel mensen hebben er nog nooit bij stilgestaan dat ze ook hun interieur duurzaam kunnen invullen. De maatschappij is nu gericht op comfort. We hebben geen tijd dus alles moet eenvoudig zijn. Waarom investeren in een duurzaam huis als het ook goedkoop en snel kan? IKEA is dan ook de grootste concurrent voor interieurarchitecten. Ecologisch is niet altijd gelijk aan economisch. Ik durf meer in dialoog te gaan met mensen en ontdek dat steeds meer mensen hier open voor staan."
Een mooi en praktisch interieur geeft je rust, tijd en een gelukkig gevoel
Aan de slag in jouw huis
Interieurarchitectuur hangt af van situatie tot situatie. Leen kan een volledig interieur onder handen nemen, of enkel een bepaalde ruimte zoals de keuken of de living. "Eerst kijk ik naar mijn klanten: wat voor mensen zijn ze en wat willen ze. Vervolgens kijk ik naar wat ze allemaal nodig hebben en ga ik op zoek naar geschikte duurzame materialen." Je huis inrichten is niet zomaar snel iets kopen, ondertussen heeft Leen een volledige oplijsting uitgebouwd van natuurlijke materialen en meubels. "Steeds meer producten en winkels zetten hierop in. Daarnaast is er ook nog altijd de kringloopwinkel en upcycling".
Zelf jouw interieur duurzaam inrichten is vaak een moeilijke stap. Geïnteresseerd om jouw huis onder handen te nemen? Neem contact op met Leen via www.mjusi.be en zij ondersteunt jou in de zoektocht naar een duurzaam interieur.