Inspiratiemoment burgerinitiatieven

Inspiratiemoment burgerinitiatieven

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/09/2021
Op 16 september deelt het steunpunt sociaal-cultureel werk Socius resultaten van een veldverkenning burgerinitiatievende op een inspiratiemoment. De Transformisten is erbij!
Westerkwartier (Zomer in O.) - foto Yvan Mahieu

 

Opkomende burgerinitiatieven … je vindt ze in alle maten en gewichten en ze springen in het oog van menig beleidsmaker en sociaal-cultureel werker. In 2020 startte Socius een veldverkenning burgerinitiatieven. Het steunpunt inventariseerde en analyseerde empirisch onderzoek en sprak met heel wat ondersteuners. Op een inspiratiemoment deelt Socius wat die bronnen aan het licht brengen. Deelnemers maken er ook kennis met de noden en behoeften van burgerinitiatieven en de manieren waarop burgerinitiatieven nu al terecht kunnen bij ondersteunende actoren. 

Barbara Janssens, coördinator van De Transformisten, schuift er mee aan tafel voor een gesprek de verhoudingen tussen overheid, middenveld, markt en burgers en hoe burgerinitiatieven dat speelveld helpen (her)verdelen: spelen in de civiele samenleving… wie is aan zet? Haar gesprekspartners zijn Victor De Groof (raadgever Binnenlands Bestuur kabinet Bart Somers), Jusra Baki (mede-oprichtster Islamitisch Centrum Geel) en Stijn Oosterlynck (hoogleraar sociologie UAntwerpen). Gie Van den Eeckhaut (Socius) modereert. Minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers en Stijn Oosterlynck openen het debat met een keynote. 

Het inspiratiemoment heeft ook nog sessies in petto over de commons als organisatievorm en minder zichtbare burgerinitiatieven (de blinde vlek bij beleid en middenveld).

Meer informatie

>>> Hier vind je meer informatie

>>> Hier kun je het Socius rapport downloaden

Het inspiratiemoment is helaas al volzet