De Burgerschool

De Burgerschool

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 22/02/2021
De Burgerschool ondersteunt projecten van klimaatpioniers die een burgerinitiatief of sociale onderneming willen ontwikkelen. Burgers en ondernemers met klimaatdromen ontmoeten elkaar en tillen hun project naar een hoger niveau.

Veel burgers dromen niet enkel van een betere toekomst, ze willen er ook deel van uitmaken. Daarom verenigen ze zich steeds vaker in burgerinitiatieven om hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op te duwen, op weg naar het goede leven. (quote uit 'Het Klein Verzet' van Tine Hens)

Wat is de Burgerschool?

De Burgerschool is een plaats waar burgers en ondernemers met hun klimaatdromen elkaar ontmoeten om zo hun klimaatproject naar een hoger niveau te tillen

Netwerk Bewust Verbruiken en Bond beter Leefmilieu werkten samen het concept van De Burgerschool uit om klimaatprojecten te begeleiden en naar een hoger niveau te tillen.  

Klimaatpioniers hebben vaak nood aan ondersteuning die hen in staat stelt om hun dromen te realiseren: hoe ontwerpen ze hun dienst, hoe bepalen ze hun doelgroep, hoe kunnen ze die bereiken met aantrekkelijke communicatie, hoe kunnen ze hun activiteit financieel in stand houden, met wie leggen ze partnerschappen en hoe werken ze samen met hun leefomgeving (community)? Op deze (en nog meer) vragen levert de Burgerschool een antwoord, zodat de klimaatinitiatieven effectief worden gerealiseerd.

Klimaatpioniers die een burgerinitiatief of sociale onderneming hebben opgestart, kunnen terecht bij de Burgerschool voor advies en ondersteuning. De geselecteerde organisaties voor de Burgerschool worden in groep begeleid door een professionele coach. Samen gaan ze aan de slag om hun klimaatinitiatief verder uit te werken en succesvol te maken. In een driedelig traject worden de organisaties begeleid rond verschillende thema's. De coaching vertrekt vanuit de noden en wensen van de verschillende organisaties.

Edities van de Burgerschool

 1. De Burgerschool in Vlaams-Brabant 2017 (afgelopen)
  Ontdek hier de 23 klimaatpioniers uit Vlaams-Brabant die in 2017 deelnamen aan De Burgerschool. Lees hier de getuigenissen van enkele deelnemers: Laurence van Linked.Farm en Dirk van Pajopower.
   
 2. De Burgerschool in Vlaams-Brabant 2018 (afgelopen)
  Ook in het voorjaar van 2018 kwam de Burgerschool naar Vlaams-Brabant. Deze 11 klimaatinitiatieven werden begeleid en ontvingen op 9 juni 2018 hun diploma.
   
 3. De Burgerschool in Oost-Vlaanderen 2018 (afgelopen)
  In 2018 kwam de Burgerschool ook naar Oost-Vlaanderen! Ontdek hier de 17 klimaatinitiatieven die deelnamen.
   
 4. De Burgerschool in Oost-Vlaanderen 2021 (uitgesteld vanwege corona) 
  Lees hier meer over de nieuwe editie van de Burgerschool.

 

Lees meer over de Burgerschool:

 

De Burgerschool is opgestart door Netwerk Bewust Verbruiken in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu, met steun van de provincie Vlaams-Brabant en de provincie Oost-Vlaanderen

Ook gepost in: Burgerinitiatieven