Gedeeld wonen: een overzicht

Gedeeld wonen: een overzicht

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 18/07/2018
Gemeenschappelijk wonen is een overkoepelende term voor woonvormen waar burgers met een zekere mate van betrokkenheid samenleven. Enkele voorbeelden hiervan zijn gedeelde woningen, kangoeroewonen, cohousing, ecovillages... Hieronder vind je een overzicht van de bestaande initiatieven in België.

 

Samenhuizen

Samenhuizen is een relevante en gebruiksvriendelijke oplossing voor de huidige sociale en ecologische uitdagingen. Het combineert gemeenschapsleven met privé-wonen en met een bundeling van materiële en/of energiebronnen. Zo vermindert de milieu-impact van de bewoners. Samenhuizen is een overkoepelende term om allerlei woonvormen te omschrijven waarbij meerdere mensen vrijwillig betrokken zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om gedeelde woningen, kangoeroewonen, co-housing, ecodorpen, leefgemeenschappen, woonwerkgemeenschappen, ...

  • Het gemeenschapshuis is de meest voorkomende vorm van gemeenschappelijk wonen. Je bent pas afgestudeerd en je hebt geen zin of geen geld om alleen een appartement te huren of kopen. Samen met enkele anderen huur je een huis, meestal in de stad. Het duurzame motief is hierbij meestal niet het voornaamste, het is vooral goedkoper en gezelliger. Iedereen heeft een eigen slaapkamer terwijl keuken, woonkamer, eventueel tuin, gemeenschappelijk zijn. Dit is vaak tijdelijk: na enkele jaren vertrekken de meesten om alleen of met een partner te huren of te kopen.
     
  • Cohousing is in de wereld van het samenhuizen aan een opmars bezig. In deze vorm van samenwonen heeft elke bewoner (of gezin) een groter privé woongedeelte, met woonkamer, keuken, slaapkamer... Daarnaast zijn er enkele gemeenschappelijke ruimtes zoals een tuin, extra bergplaats, een werkplaats of atelier, een extra logeerkamer... Op deze manier wordt het buurtgevoel enorm versterkt. Ook voor je portemonnee is het interessant: door ruimte te delen woon je groter dan je alleen zou kunnen betalen. 
     
  • Kangoeroewonen is een specifieke vorm van cohousing, waarbij senioren bij hun kinderen inwonen.
     
  • Ook andere specifieke doelgroepen kunnen baat hebben bij samenhuizen. Mensen met een beperking kunnen in een samenhuisproject zelfstandig(er) wonen dan alleen. De reguliere zorgverlening wordt hiermee uiteraard niet  volledig vervangen. Vluchtelingen, ex-gevangenen, zieken... kunnen soms in een gemeenschappelijk woonproject de sociale omkadering vinden die ze nodig hebben.
     

Dé twee websites voor samenhuizen in Vlaanderen zijn de volgende:

Samenhuizen
De vzw Samenhuizen is een vereniging met het doel deze vormen van gemeenschappelijk wonen bekender te maken en te ondersteunen. Ze hebben een zoekertjespagina, geven advies en informatie en werken op het beleid.
www.samenhuizen.be

Cohousing Projects
Cohousing Projects is een coöperatieve vennootschap die een professionele dienstverlening voor cohousing aanbiedt.  Naast het verlenen van expertise aan groepen, overheden en grondeigenaars, investeren ze in geschikte sites voor het ontwikkelen van cohousing projecten.
www.cohousingprojects.be

 

Community Land Trust

De vzw Community Land Trust koopt gronden aan en beheert ze. Zij stelt zich tot doel er gebouwen te herstellen of op te trekken om families met een laag inkomen toe te laten eigenaar van hun woning te worden. Bovendien stimuleren ze de ontwikkeling van activiteiten, die nuttig zijn voor de wijk.
www.communitylandtrust.wordpress.com

 

Bekijk hier het overzicht van alle deel- en ruilintiatieven in Vlaanderen
(spullen, woning, kennis, mobiliteit, werkruimte, voeding, economische modellen....)

Cohousing Vinderhoute
Cohousing in Vinderhoute. Bron foto: Flickr cc Vormingplus Gent-Eeklo
Ook gepost in: Huis & Energie Genoeg