EDUbox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst

EDUbox Duurzaamheid: Nu maken voor de toekomst

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 06/10/2021
Wat betekend duurzaamheid nu precies? Hoe kunnen we de producten die we dagelijks gebruiken, anders maken om de druk op het milieu te verlagen én meer aandacht te besteden aan eerlijk werk? De 'EDUbox Duurzaamheid' legt dat uit aan jongeren.

De gloednieuwe EDUbox Duurzaamheid is een samenwerking tussen VRT NWS, VITO (het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek), Vlaanderen Circulair, OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), Brightlab en Imec. De simulator die erbij hoort, werd ontwikkeld door Tree company.

De EDUbox daagt de jongeren in de eerste plaats uit om te kijken naar hun eigen koopgedrag. Van daaruit ontdekken de jongeren welke uitdagingen de gestegen welvaart in het Globale Noorden met zich brengt. 

Kant-en-klaar lespakket

De EDUbox Duurzaamheid is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op die uitdagingen. Ze komen te weten waarom een lineair productieproces (van grondstof naar product) amper rekening houdt met de toekomst en op welke manieren producten circulair kunnen worden (bv. levensduur verlengen door reparatie, materialen herwinnen). Nadien kunnen ze zelf aan de slag met een speciaal voor de EDUbox Duurzaamheid ontwikkelde simulator.

De simulator nodigt jongeren uit om keuzes te maken als directieleden van een start-up die smartphones produceert. Hoeveel belang hechten ze aan people, planet en profit?

De EDUbox is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal, met o.m. snowboarder Seppe Smits die uitlegt waarom duurzaam leven belangrijk is voor de toekomst van zijn sport.

De EDUbox is beschikbaar als: fysieke doos (voor zelfstandig groepswerk in de klas), interactieve website (voor zelfstandig groepswerk in de klas), downloadbare pdf (voor zelfstandig groepswerk in de klas) en interactieve videoles (als individueel leertraject). De handleiding voor leerkrachten voor de EDUbox staat op het Medium-kanaal van EDUbox.

>>> Hier vind je alle informatie

 

Een voorbeeldje van een fiche: