Duurzaam hekwerk voor je tuin

Duurzaam hekwerk voor je tuin

placeholder
geschreven door Hannah Bennemalaatst aangepast op 05/01/2015
Er bestaan verschillende soorten hekwerk waarmee je privacy kan creëren in je tuin, of je erfgrens kan aangeven. In dit artikel lees je hoe je deze omheining milieuvriendelijker kunt maken.
duurzame erfafscheiding
Duurzame erfafscheiding

Kastanje hout is anders dan andere houtsoorten. Het hoeft niet behandeld te worden, waardoor er geen chemicaliën in de natuur terecht komen.

Houten schutting

Veel woningen hebben een houten omheining. Dit is goedkoop en functioneel, maar voor het milieu niet altijd even best. Behalve dat er bomen voor gekapt moeten worden, worden aan geïmpregneerd hout vaak chemische stoffen toegevoegd, die via de schutting in de natuur terecht kunnen komen. Hardhouten schuttingen bevatten over het algemeen geen schadelijk stoffen, maar komen wel uit de tropen. Het hout moet daardoor een lange afstand afleggen voor het in ons land is. Tropische regenwouden raken bovendien ontwricht en kunnen uitsterven, wanneer het hout niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Wanneer je een nieuwe houten schutting koopt, let er dan goed op of het hout voorzien is van een milieukeurmerk, zoals PEFC, FSC of KOMO. Daarrnaast kies je ook beter voor gemodificeerd dan voor geïmpregneerd hout. Bij gemodificeerd hout is de chemische structuur veranderd, waardoor het langer mee gaat. Het beste alternatief zijn echter tweedehandse planken. Het milieu is het meest gebaat bij hergebruik van materialen.

Kastanje hekwerk

Schuttingen hebben vaak een gesloten karakter. Om een open sfeer te creëren in je tuin kan je voor een hekwerk gaan. De meeste duurzame soort is het kastanje hekwerk. Kastanje hout is anders dan andere houtsoorten. Het hoeft niet behandeld te worden , waardoor er geen chemicaliën in de natuur terecht komen. Kastanje hout komt voornamelijk uit Engeland en Frankrijk. Bij het kappen let men erop dat er niet te veel bomen worden gekapt, zodat deze bron niet uitsterft. Een kastanjeboom heeft 15 jaar nodig om te groeien en het hekwerk dat hieruit voorkomt gaat vervolgens 20 jaar mee.

Kokosbast

Een nieuwe, maar zeker duurzame variant van erfafscheiding is een raster gevuld met kokosbasten. In plaats van een schutting of hekwerk, omhein je je tuin nu met een stalen raster gevuld met kokosbasten. Het ijzeren raster gaat van zichzelf al 30 jaar mee en de kokosbasten ook. Kokosbasten missen een enzym, waardoor het haast niet kan rotten. Voor kokosbasten hoeven geen kokosbomen gekapt te worden, waardoor deze bron zal blijven bestaan.

Upgrade je huidige erfafscheiding

Lees je dit artikel net na dat je een nieuwe erfafscheiding hebt gekocht? Je huidige erfafscheiding kan je gemakkelijk wat duurzamer maken. Dit doe je door het te laten begroeien met bijvoorbeeld klimop. De plant biedt in de late herfst nog voedsel voor allerlei (vliegende) insecten. Voor iedereen is er dus eigenlijk de mogelijkheid om een milieuvriendelijke erfafscheiding te hebben.

Kokosbast
Kokosbast