De Green Deal Huren en Delen officieel ondertekend

De Green Deal Huren en Delen officieel ondertekend

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 04/05/2023
Samen nieuwe waarde creëren door gedeeld gebruik? Wij zijn voor! Repair&Share en De Transformisten ondertekenden met plezier dit ambitieus samenwerkingsverband.
Ondertekeningsevent Green Deal Huren en Delen 25 april 2023 Brussel (Herman Teirlinckgebouw)
Ondertekeningsevent Green Deal Huren en Delen 25 april 2023 Brussel (Herman Teirlinckgebouw)

 

Gedeeld gebruik is een van de oplossingen om overproductie en overconsumptie tegen te gaan. In België groeien de mogelijkheden voor huren en delen trager dan gemiddeld in Europa. Een nieuw samenwerkingsverband, de Green Deal Huren en Delen, wil gedeeld gebruik in onze regio een boost geven door de huur- en deelmarkt te vergroten, te verduurzamen en te verenigen. 

 

De uitdagingen 

Om huren en delen als strategie voor duurzame consumptie een boost te geven, is de Green Deal gericht op 6 uitdagingen: 

  1. Onbekend is onbemind: de bekendheid van huren en delen vergroten
  2. De business case voor producenten en verhuurders verbeteren
  3. Lokale logistiek afstemmen
  4. Het gebruiksgemak en de toegankelijkheid vergroten
  5. Aansturen op duurzame gedragsverandering bij de burger
  6. Het algemene aanbod verbreden en beter ontsluiten

 

Officieel van start

Na een voorbereidend traject met co-creatieve dialogen, workshops rond de uitdagingen en kansen voor de Vlaamse huur- en deelmarkt en infosessies over de mogelijkheden van een intensere samenwerking tussen spelers op de huur- en deelmarkt, kon de Green Deal Huren en Delen op 25 april 2023 officieel van start gaan. 

De initiatiefnemers, vzw WijDelen en Vlaanderen Circulair, verzamelden een diverse groep partners op een lanceringsevenement. De Transformisten vzw en zusterorganisatie Repair&Share vzw waren erbij. We ontmoetten daar initiatieven waar we nauw mee samenwerken (zoals Op Wielekes Hasselt, de Bibliotheek der Dingen uit Hasselt, Kringwinkels, Act4Change), bevriende middenveldspelers (zoals de koepelorganisatie van sociale circulaire ondernemingen Herwin, de koepel van de milieubeweging Bond Beter Leefmilieu) en heel wat verhuurbedrijven (zowel grote spelers als kleinere ondernemingen zoals kledingverhuur Dressr en verhuur van bijzonder keukenmateriaal Porseleen). 

Dankzij de Green Deal Huren en Delen kunnen Repair&Share en De Transformisten met die partners en vele andere een leertraject van 3 jaar aanvangen rond gedeeld gebruik van producten. Dat traject start met design- en innovatiesessies. Daar posten we zeker nog indrukken en verslagen van op deze website. 

 

Wil jij ook aansluiten? Heb je een vraag? 

Surf naar hurendelen.be om meer te lezen 

Neem contact met Lieven D’hont, coördinator (namens WijDelen vzw), lieven@hurendelen.be

 

Partners 

De Green Deal Huren en Delen is een initiatief van vzw WijDelen en Vlaanderen Circulair, gesteund door living labs van VLAIO.
Op dit moment wordt de Green Deal Huren en Delen al onderschreven door een 60-tal ondernemingen en organisaties, waaronder Repair&Share vzw en De Transformisten vzw.

 

Ook gepost in: Onze projecten