Het moeizame geboorteproces van de profielfoto van Changez! Zedelgem

Het moeizame geboorteproces van de profielfoto van Changez! Zedelgem

Eddy Verbeke
geschreven door Eddy Verbekelaatst aangepast op 08/01/2015
Changez! wil (vaak lokale) initiatieven die streven naar een nieuwe, duurzamere en eerlijker economie onder de aandacht brengen van een breder publiek. Maar hoe geef zo'n gebeuren een gezicht? Met een hele groep een 'profielfoto' kiezen voor het gebeuren dat Changez! is, is geen vanzelfsprekendheid. Uiteindelijk werd er een consensus bereikt. En het resultaat mag er zijn
26 april 2015 -- Groene Meersen -- Zedelgem

Eerst was onze profielfoto een danspaar (een ontwerp van Lidiia Kolotailo uit Oekraïne: groene-achtergrond-met-dansende-paar). Pachamama Moeder Aarde wentelt het patronerend Winstbejag van vadertje Kapitaal van zich af, terwijl de aardkloot hoopvol helder oplicht.

Dansen op een vulkaan

We zochten naar een ontwerp, net als het stijlontwerp van deze website, bij creatievelingen die hun scheppingen zonder royalties met de bredere gemeenschap delen. Deze gulle kunstenaars en kunstenaressen tenslotte ook deelnemers aan de nieuwe 'deel'-economie ("delen is het nieuwe hebben"), waar Changez! tenslotte om draait. Het klimaatverhaal is, zo dacht onze website-bouwer, altijd al een beetje dansen bovenop een vulkaan geweest, op de rand van een schrikwekkende, steile afgrond, vol kolkende lava. Maar als het unieke gebeuren dat Changez! is, een dans zou zijn, hield de bouwer vol, dan moet het een vermenigvuldigingsdans worden. Voor minder doen we het niet.

Magritte

Dan kwam er, na algemene onvrede (de gustibus et coloribus… — weet je wel) bij de rest van het Changez!-team, de wentelende blauwe globe (een ontwerp van Sarunyu Glanjit (Thailand):moderne-globe-verbindingen-netwerk-ontwerp-vector). De aarde houdt niet op met draaien, ook niet als het de wrielende mensenmassa als ongedierte van zich afgeschud heeft. Maar de 'onvrede' bleef. Uiteindelijk gaat er niks boven een eigen, zelf ontworpen profielfoto voor het aanstaande gebeuren, en een lid van het Changez!-team, Guy Brinckman, zette zijn schoonzoon, Raoul, aan het werk, met als resultaat een Magritte-achtige wereldbol die oprijst vanuit de horizon, met een zwierig onderschrift gelardeerd met groen, als een kreet van Moeder Natuur die ruist door het struikgewas (zie website) ). Het zou onze ultieme keuze worden. Het gebeuren had een gezicht gekregen.