Back to school voor leerkrachten: Kant-en-klare inspiratie voor een duurzaam schooljaar

Back to school voor leerkrachten: Kant-en-klare inspiratie voor een duurzaam schooljaar

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 05/09/2016
Wil je als leerkracht het komende schooljaar meer aandacht besteden aan duurzaamheid? Netwerk Bewust Verbruiken bundelde bestaande lespakketten en educatieve tools van verschillende organisaties. Zo heb je meteen kant-en-klare informatie om mee aan de slag te gaan in de lagere of secundaire school!
Backtoschool_simplifylife_duurzaam

5 snelle tips:
1. Daag je klas uit voor een plasticvrije week
2. Installeer een Geefkast in je school of klas
3. Promoot de drinkbus
4. Ga op twee wielen naar school
5. Word een eco-school en ontvang de groene vlag

Velt: 10/10 voor duurzame voeding

Velt werkte een inspiratiebundel uit met tips voor duurzame voeding in de klas. Voeding is namelijk een aantrekkelijk toegangspoortje om samen met leerlingen aan milieuzorg te doen. Kinderen kunnen aan den lijve ondervinden waar groenten en fruit exact vandaan komen. Velt biedt educatieve pakketten, workshops, en begeleiding op maat, zowel voor lager als secundair onderwijs. De organisatie stelde ook een inspiratiebrochure op voor duurzame voeding in de klas.

Fairtrade Belgium: Fairtrade @ school

Willen jouw leerlingen weten waar appelsienen of bananen vandaan komen? Dan is het project Fairtrade @ School iets voor jou! Schrijf je in op de website en ontvang het educatief materiaal van Fairtrade Belgium.

GoodPlanet: consumptie en afvalbeheer

GoodPlanet organiseert tal van workshops voor jongeren en scholen, onder andere over consumeren en afvalbeheer. Je leert minder, beter en anders produceren en consumeren.

Greenpeace: bescherm de aarde

Greenpeace ontwikkelde lesmateriaal voor het basis- en secundair onderwijs over tal van onderwerpen: de energie(r)evolutie, help de bijen, kleding, groenten en fruit,... Het materiaal is kosteloos te gebruiken en vergt weinig voorbereidingstijd. De lessen bestaan uit verschillende onderdelen waardoor je als docent zelf bepaalt hoeveel lestijd je aan het onderwerp wil besteden.

Eva vzw: duurzame voeding in de klas

Eva vzw heeft educatief materiaal over duurzame voeding voor het secundair onderwijs. Je krijgt achtergrondinformatie, leerlingenblaadjes, opdrachten en links naar filmpjes over verschillende onderwerpen (vegetarische maaltijden, afval, seizoensgebonden voeding,...) en voor verschillende niveaus en onderwijsvormen. Bovendien kan je ook een Donderdag Veggiedag-kok uitnodigen op jouw school om samen met je leerlingen een paar lekkere vegetarische gerechtjes klaar te maken. 

Oxfam Solidariteit: Oxfam op school

Veel leerkrachten willen hun leerlingen graag bewust maken van wat er gebeurt in de wereld, maar hebben er het materiaal niet voor. Oxfam en haar partners bieden daarom een aantal lespakketten aan rond onder andere voedsel, duurzaam consumeren, armoede en ongelijkheid en internationale economie.

Natuurpunt: ontdek het bos

Natuurpunt organiseert voor schoolkinderen Natuurateliers in het Zoniënwoud vanuit het Bosmuseum. Het Bosmuseum is de ideale startplaats voor wandel- en fietstochten in en rond het Zoniënwoud. Je  komt er alles te weten over de principes van het bosbeheer en de geschiedenis van het Zoniënwoud.

WWF: beestige klas

Ook WWF heeft een educatief aanbod voor het lager en secundair onderwijs. De Beestige klas is de jaarlijkse actie van WWF met leuk en laagdrempelig materiaal om te werken rond wilde dieren in de klas. Dit jaar kiezen ze voor dieren die we op het eerste zicht een beetje eng vinden. Perfect om met je klas helemaal diervriendelijk Halloween te vieren.

MOS: duurzame scholen, straffe scholen

MOS ondersteunt basis- en secundaire scholen om van je school een milieuvriendelijke en duurzame leeromgeving te maken. MOS heeft actiefiches, praktijkvoorbeelden en informatie in de aanbieding. MOS geeft bijvoorbeeld inspiratie voor ruilen en delen op school. Om een milieu-educatieve bestemming te bereiken kan je via MOS een gratis MOS-bus- en trampas verkrijgen.

Second Life @school: geef kapotte spullen een nieuw leven

Meer dan 100 scholen gaan de uitdaging aan om van kapotte, oude of vergeten spullen iets nieuws te maken. Want duurzaam omgaan met grondstoffen is het opzet van Second Life @School. Hier vind je allerlei materiaal om in je klas mee aan de slag te gaan. Snuister tussen de verschillende rubrieken en kies de tools die het beste bij jou en jouw klas passen. Met andere woorden: stel je eigen project samen op maat!

Extra tips van het magazine Klasse

Klasse, het communicatieplatform van leraren, ouders en leerlingen, geeft ook nog enkele tips. Organiseer eenvoudig een groen schoolfeest, of ontdek hoe je de kosten van je vak zo laag mogelijk kan houden. Bovendien vermeldt Klasse de campagne "Ik kleur mijn schooljaar groen", die zet je aan tot verstandige keuzes bij het aankopen en gebruiken van schoolgerief. Je koopt en gebruikt dan benodigdheden die het milieu en de gezondheid van de leerlingen respecteren.
 

Lees hier het artikel over 10 tips voor een duurzaam schooljaar.

 

Heb je nog meer tips die niet in deze lijst staan? Stuur ze dan door naar sofie@bewustverbruiken.be en we voegen ze graag toe.