Babytheek Leuven is een duurzame held

Babytheek Leuven is een duurzame held

Caroline Van Peteghem
geschreven door Caroline Van Peteghemlaatst aangepast op 19/09/2022
De Stad Leuven trapte de Week van de Duurzame Gemeente 18-25 september 2022 af met een huldiging van duurzame helden waaronder Babytheek Leuven. Het jaarthema 'Laat niemand achter' stond daarbij centraal.
Veva De Groote van Babytheek Leuven / Huis van het Kind (c) Stad Leuven
Veva De Groote van Babytheek Leuven / Huis van het Kind (c) Stad Leuven

 

Als netwerkbouwer voor de lokale besturen zet de VVSG elk jaar sinds 2018 een Week van de Duurzame Gemeente op. Die promoot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) en mikt op een duurzaam lokaal beleid op lange termijn. Het thema van de Week van de Duurzame Gemeente 2022 is 'Laat niemand achter'. Dat is een oproep om armoede uit te roeien, een einde te maken aan discriminatie en de meest kwetsbare groepen in onze samenleving mee te laten genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang.

Steden en gemeenten die meedoen zetten in die week hun 'Duurzame Helden' in de kijker. In de Stad Leuven gebeurde dat gisteren. Babytheek Leuven was de laureaat in de categorie 'planeet', met dank aan de nominatie en de stemmen van Leuvenaars. En dat is natuurlijk niet toevallig.

De Babytheek is een uitleendienst voor babymateriaal die iedereen de kans geeft om de circulaire stad waar te maken: maximaal hergebruiken, meer doen met minder grondstoffen en energie. Alle gezinnen kunnen er terecht om kwalitatieve spullen te ontlenen tegen een kleine bijdrage (of gratis), ook eenoudergezinnen, nieuwkomers, families die beschikken over een beperkt budget... 

Proficiat!

Babytheek Leuven bestaat nog maar 1 jaar, wist al 70 betalende leden te werven en kon ook al 100 kwetsbare gezinnen vooruit helpen. 

"In de Babytheek kan je allerlei materiaal lenen dat je baby tijdens het eerste levensjaar nodig heeft: een co-sleeper, badje, draagzak of -doek, wippertje, speelmat … Als je al die spullen moet kopen, kost het je flink wat geld. Na gebruik zijn ze bovendien nog lang niet versleten. Daarom is het goedkoper en duurzamer om ze te lenen en na gebruik weer in te leveren of om te ruilen tegen andere spullen", noteert Babytheek Leuven. 

De Transformisten omkaderde de opstart van die Babytheek in het Huis van het Kind met steun van Vlaanderen Circulair en de Stad Leuven. We zijn erg trots op de resultaten die Babytheek Leuven al kon neerzetten. 

De andere Leuvense duurzame helden zijn: 

  • in de categorie ‘mens’: Medisch Pedagogisch Centrum Terbank (deskundige zorg aan mensen met een handicap) 
  • in de categorie ‘welvaart’: Buurtcentra Leuven (waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, een buurtmaaltijd eten, deelnemen aan activiteiten) 
  • in de categorie ‘vrede’: Spectrum Leuven (dat een een plaats creëert waar LGBTQIA+ -studenten en geïnteresseerden zichzelf kunnen ontwikkelen) 
  • in de categorie ‘partnerschap’: Oxfam Wereldwinkels (vanwege wereldwijde allianties met activisten, bewegingen, middenveld, coöperaties en sociale ondernemers)

Ze verdienen allemaal een grote pluim voor hun inspirerende inzet. Proficiat! Hier lees je meer over de Leuvense duurzame helden.

 

Duurzame Helden 2022 (c) Stad Leuven
Duurzame Helden 2022 (c) Stad Leuven