Achter de schermen: Barbara 10 jaar in dienst

Achter de schermen: Barbara 10 jaar in dienst

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 15/09/2016
Barbara is 10 jaar in dienst bij Netwerk Bewust Verbruiken. Al tien jaar ziet ze de organisatie en de duurzame wereld evolueren. Tijd om even stil te staan bij deze 10 interessante jaren en Barbara zelf te vragen wat ze ervan vond.
Netwerk Bewust Verbruiken

Toen we in 2009 rond consuminderen begonnen werken werd dit zeer kritisch bekeken. 5 jaar later was het echter heel hip om met delen en repareren bezig te zijn.

Hoe ben je bij Netwerk Bewust Verbruiken terecht gekomen?

Barbara: “Ik zocht een halftijdse job omdat ik toen bioboerin in bijberoep was. NBV zocht op dat moment een halftijdse campagnemedewerker voor de Blije Bloemen-campagne. Ik ben van opleiding bioloog (plantkundige) en mijn hart heeft altijd bij de milieubeweging gelegen. De job bij NBV was dan ook een ideale combinatie.”

Je bent nu drie jaar coördinator. Wat vond je boeiend in die periode?

Barbara: “We zijn er meteen ingevlogen met het schrijven en uitwerken van een nieuw beleidsplan. Het boeiende daaraan is dat je de organisatie zo mee kan vormen en kneden in de richting waarin jij gelooft. Maar het meest boeiende vind ik de kracht van een dynamisch team dat zich met passie en plezier achter de missie schaart. In dat kader zijn we ook aan het zoeken hoe we nog meer richting een zelfsturend team kunnen gaan.”

Hoe is NBV de afgelopen 10 jaar geëvolueerd? En hoe is de maatschappij in die periode geëvolueerd?

Barbara: “In de beginjaren had NBV als missie om linken te leggen tussen de milieubeweging en de Noord-Zuidbeweging. Door consumptie zijn deze linken er nu veel vanzelfsprekender. Klimaat belangt iedereen aan; sociale rechtvaardigheid en milieu gaan hand in hand. Ook grotere middenveldorganisaties maken nu duidelijke duurzame keuzes en we zijn zeer blij dat we hier voor inspiratie zorgen. Toen we in 2009 rond consuminderen begonnen werken werd dit zeer kritisch bekeken. 5 jaar later was het echter heel hip om met delen en repareren bezig te zijn. De keuzes om meer te focussen op de stappen voor consumptie en het werken met groepen in plaats van de individuele gedragsverandering juich ik natuurlijk toe. Ik geloof dan ook erg in de kracht van het klein verzet.”

“Ik denk dat het globale bewustzijn gegroeid is. Steeds meer bedrijven, organisaties en burgers zetten zich actief in voor een duurzame samenleving. Anderzijds zijn oplossingen urgenter dan ooit en wordt klimaat op politiek niveau absoluut nog niet als prioritair beschouwd. Heel wat middelen worden afgebouwd voor organisaties die al jaren aan de weg timmeren.”

Waar wil je met NBV naartoe de komende jaren, waar droom je van?

Barbara: “We moeten voorbij het dragen van dikke truien en van de kraan sluiten tijdens het tandenpoetsen. Deze individuele kleine aanpassingen zijn zeker waardevol maar het omdenken moet grootser en collectiever. Ik droom van een bewustzijn dat het allemaal weer wat minder kan, minder werken, minder consumptie, meer genieten, meer gelijkheid. Zoals Remco Campert schrijft 'Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden'.