Consuminderen op moederdag

Consuminderen op moederdag

Zoë  Schreurs
geschreven door Zoë Schreurs laatst aangepast op 13/05/2017
Je hoort het regelmatig: "Valentijn, Moederdag, Halloween,... Allemaal commerce!" En dat klopt ook grotendeels. Je wordt aangemoedigd om te kopen, elk jaar opnieuw. En elk jaar meer, zo lijkt het wel. Maar mensen tonen dat je hun graag ziet en dankbaar voor hun bent blijft een mooi idee. Daarom hier een aantal ideeën om moederdag te vieren met minder.

Maak tijd voor haar

Niets zo fijn als gewoon gezellig samen zijn. Samen koken, een pannenkoek eten, babbelen in de zetel of een spelletje spelen. Het kan allemaal. Geef dus deze moederdag je tijd en volle aandacht. Even geen tv of telefoontjes tussendoor. Gewoon samen zijn. Natuurlijk hoef je daarom niet binnen te blijven. Ga samen wandelen, pik een museumpje mee of ga eens naar de zoo.

Mensen tonen dat je hun graag ziet en dankbaar voor hun bent, blijft een mooi idee. Daarom een aantal ideeën om moederdag te vieren met minder.

Haal herinneringen op

Neem het fotoalbum of de videocasettes er bij en haal herinneringen op. Van je eerste twijfelende pasjes tot je pubertijd, momenten genoeg die het waard zijn om nog eens bij stil te staan. Nog interessanter kan het zijn om op zoek te gaan naar de verhalen uit haar jeugd. Zoals die ene ruzie, dat eerste lief, of haar eerste job. Het zijn die kanten van je moeder die je maar leert kennen naarmate je zelf ouder wordt. Wanneer moeders mensen worden...

Toon je dankbaarheid

Zet je even neer en denk eens na over al die dingen, klein en groot, waarvoor je je mama dankbaar bent. Dat kan gaan van plijsters op geschaafde knieën en hulp bij je huiswerk, over gesprekken aan de keukentafel laat op de avond, tot een bepaalde opvoedingsstijl of de normen en waarden die je hebt meegekregen. Neem de tijd om deze dingen in een brief of op een mooi kaartje te noteren. Of neem de telefoon en bel haar om haar deze dingen te vertellen. Dankbaarheid kost niks, maar onderschat de invloed niet!

Bezorg haar een aandenken

Hoe jonger we zijn hoe meer foto's er vaak van ons zijn. Foto's in het ziekenhuis na de geboorte, het eerste badje, de gekliederde spaghetti,... iedereen kent ze wel. Maar naarmate we ouder worden en elk ons eigen leven beginnen uit te bouwen, zijn er meestal minder foto's met het gezin. Dus neem die smartphone in de hand en breng alle broers en zussen samen om het moment te vereeuwigen voor je mama. Eventueel kan je op de dag zelf haar er ook bij vragen en deze foto laten inkaderen. Of natuurlijk een foto met het voltallige nageslacht, kinderen en kleinkinderen, partners en liefjes,...