50 jaar Grenzen aan de groei. Zorgen voor Morgen

50 jaar Grenzen aan de groei. Zorgen voor Morgen

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 11/03/2022
De Transformisten tekent present op het openingsdebat van FAAR, het non-fictie boekenfestival in Oostende. Dat staat in het teken van de 50ste verjaardag van het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome.
David Van Reybrouck © Lenny Oosterwijk

In 1972 verscheen het rapport 'Grenzen aan de groei' van de befaamde Club van Rome, waarin de uitputtingsproblematiek en de overconsumptie van de aardse grondstoffen centraal staan. Het rapport is in 37 talen vertaald en wereldwijd zijn er zo'n 12 miljoen exemplaren van verkocht.

Vandaag, 50 jaar later, maakt het Oostends non-fictie boekenfestival FAAR het bilan op: waarom heeft het rapport zo weinig impact gehad? Hoe staat het met onze planeet vijftig jaar later? En hoe stelt de mens het? Dat doet FAAR met een geanimeerde debatavond waar wetenschappers en denkers van onze tijd die zich –naar analogie met de Club van Rome– buigen over de grote uitdagingen van onze tijd. De Transformisten tekent ook present! 

Programma

Geert Buelens, auteur van 'Wat we toen al wisten' opent de avond met een kernachtige lezing waarin hij uiteenzet wat de Club van Rome was, wat het rapport Grenzen aan de Groei inhield en waarom we de boodschap van het rapport in de wind hebben geslagen.

Daarna volgt een panelgesprek met David Van Reybrouck (activist, auteur en drijvende kracht achter de G1000), Rebekka de Wit (schrijver en theatermaker) en Jonas Van der Slycken (econoom, expert duurzame ontwikkeling, projectmedewerker De Transformisten).

Charlotte Peys maakt live illustraties bij de avond. Bert Bultinck (hoofdredacteur Knack) modereert. 

Wanneer?

Op vrijdag 18 maart om 20u 

Waar?

In zaal Kleine Post in De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende

Taal

Nederlands 

Organisatie

FAAR, het non-fictie boekenfestival i.s.m. Theater aan Zee 

Meer informatie

Op de website van FAAR

 

Meer activiteiten rond 50 jaar Grenzen aan de Groei

Op woensdag 16 maart heeft het Belmundo Festival in Gent een debatavond over 50 jaar 'Grenzen aan de Groei' en prikkelende ideeën voor een andere economie.