5 vakantieadresjes dichtbij huis

5 vakantieadresjes dichtbij huis

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 24/07/2017
Nog geen vakantie geboekt voor deze zomer? Je wil niet te ver reizen, en liefst nog in een groene omgeving én relatief goedkoop? Dan zijn deze 5 bijzondere en duurzame vakantieverblijven een uitstapje waard:
B&B Minicamping Zerofield (Nederland)

1. Hof van Steelant (West-Vlaanderen)

Eigenaars Lucia en Fons baten ‘Hof van Steelant’, een gerenoveerde 17de eeuwse kasteelboerderij uit in het West-Vlaamse Loppem. Naast de keuze tussen twee gastenkamers kan je ook in een pipowagen logeren. Voor de drie verblijven betaal je tussen 60 à 70 euro per nacht voor twee personen inclusief een biologisch ontbijt. Vanuit dit ecologisch verblijf kan je kleine of grote wandelingen of fietstochten maken in het wonderbaarlijke Brugse Ommeland of tot aan de kust. De gastfamilie heeft verder duidelijk oog voor duurzaamheid: elektriciteit afnemen van Ecopower, gebruikmaken van zonnepanelen, regenwater en ecologische producten voor het onderhoud en lichaamshygiëne,... 

Nog geen vakantie geboekt voor de zomer? Op deze 5 bijzondere en duurzame plaatsen ga je op vakantie in een groene omgeving

2. De Kleppe (Vlaamse Ardennen)

De Kleppe is veel meer dan een gemiddeld groen vakantieverblijf in de Vlaamse Ardennen. Ten eerste biedt dit verblijf ook de mogelijkheid aan mensen met een beperking of mensen in armoede om van een zorgeloze vakantie te kunnen genieten dankzij de aangepaste zorgen en accommodatie. Zo kunnen mensen met autisme in een prikkelvrije kamer logeren en zijn er ‘topzorgkamers’ voorzien voor bijvoorbeeld personen die verlamd zijn. Daarnaast biedt het team van de Kleppe een activiteitenaanbod waarbij dier en natuur centraal staan: dieren verzorgen, een belevingsdag in de tuin waar jezelf de handen uit de mouwen kan uitsteken en of proeven en ruiken van de ‘Kleppe-natuurproducten’. Tot slot is De Kleppe ook een project van sociale economie waarbij mensen die moeilijk werk vinden tewerkgesteld worden. 

3. De Pastorie (Limburg)

Of wil je de grootste fruitstreek van West-Europa verkennen? Kom dan naar het Limburgse kasteeldorpje Gors-Opleeuw waar je in een van de zeven kamers van het hotel De Pastorie kan overnachten. Het hotel is de ideale uitvalbasis voor toeristen om de regio te ontdekken met tal van fruitboom- en wijngaarden, kastelen en vierkanthoeves. Of steden in de buurt bezoeken zoals Bilzen, Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren en Maastricht behoren ook tot de mogelijkheid. Na zo’n daguitstap kan je ’s avonds op aanvraag genieten van een menu met groenten vanuit de eigen moestuin en Haspengouwse streekproducten.

4. B&B La Petite Roer (Wallonië)

Dit verblijf ligt in Sourbrodt, op een boogscheut van Duitsland en Luxemburg. La Petite Roer is een boerderij met drie ruime ecologische gastenkamers. Andere details van duurzaamheid zijn te merken aan bv. de zonnepanelen voor het elektriciteitsverbruik, zuinige doucheknoppen en biologische producten. Iedereen kan zijn gade vinden in de buurt van ‘La Petite Roer’: wandelaars, mountainbikers, langlaufers, museum-, natuur- en astronomieliefhebbers. Alleen gezinnen met kinderen vanaf 12 jaar zijn er welkom om alle andere gasten een rustig verblijf te kunnen garanderen, tenzij je alle kamers afhuurt voor de hele familie.

5. B&B Minicamping Zerofield (Nederland)

Vlakbij de Belgische grens in een bosrijke omgeving verwelkomen Wim en Marianne hun gasten in hun B&B minicamping Zerofield. Bijzonder aan de camping zijn de grote, ronde ‘Ger/Yurt’-tenten die veelal in Centraal-Azië bewoond worden door nomadische stammen. De tenten zijn voorzien van onder meer comfortabele bedden, kitchenette en een kachel. Het eten (B&B in de Ger/Yurt) is er biologisch en vegetarisch. Er wordt ook rekening gehouden met de wensen van de logés. Ligfietsen, helpen in de groentetuin, deelnemen aan workshops over isoleren, levenskwaliteit, communicatie met paarden en bijzondere voeding zijn allemaal mogelijk bij Wim en Marianne! Er is altijd plaats voor tent kampeerders en ook enkele kleine caravans, zelfs een kleine camper kan op de natuurrijke minicamping terecht. Nog een weetje: Zerofield viert in 2017 haar tienjarig bestaan en dat wordt gevierd met enkele kortingen.

 

TEKST: Annelies Van Hellemont

De Pastorie in Limburg
B&B Minicamping Zerofield (Nederland)