1. Boekenruilbeurs
Waar: De Vinderij - Buitengewoon Onderwijs (Lokeren)
Wat: Omdat de schoolbib van De Vinderij aan vernieuwing toe was, organiseerden twee vrijwilligers een boekenruilbeurs. Elke leerling kreeg de kans om drie boeken binnen te brengen bij de eigen leerkracht. Voor elk ingeleverd boek kreeg de leerling een jeton, die hij of zij tijdens de boekenruilbeurs mocht inruilen voor een ander boek. Kinderen die geen boek hadden meegebracht, mochten er wel één kiezen voor de klasbib. Het initiatief bleek een echte voltreffer. De vrijwilligers zagen hun schoolbib terug tot leven komen en de leerlingen kregen een nieuwe impuls om te lezen in de boeken van hun vriendjes.
Meer info: Ook een boekenruilbeurs organiseren op jouw school? Bekijk hier het stappenplan.
2. Zelf carnavalskostuums maken met oude kleren
Waar: De Mozaïek (Roeselare)
Wat: In De Mozaïek ging toverde men oude kleren en accessoires om tot leuke carnavalsoutfits. Alle leerlingen brachten oude kledij en accessoires mee naar de klas en ruilden die vervolgens met elkaar. Met hulp van hun leerkrachten en leerlingen uit de opleiding Mode-realisatie&Verkoop uit de nabijgelegen secundaire school herwerkten ze de kledingstukken tot originele carnavaloutfits. Alle leerlingen stonden te blinken op het carnavalsfeest en waren duidelijk trots op de kostuums die ze zélf gecreëerd hadden.
Meer info: De praktijkfiche Upcycling vertelt hoe leerlingen afgedankte spullen kunnen gebruiken als bron van nieuwe, mooie en bruikbare objecten.
3. Repair Café met speelgoedruilbeurs
Waar: Freinetschool Klimop (Oostkamp)
Wat: In samenwerking met Vormingplus organiseerde de school een Repair Café en Swapbeurs. Geïnteresseerde ouders en leerlingen konden op een zaterdagnamiddag langskomen om fietsen, computers, speelgoed, werktuigen, elektro… te laten herstellen. Daarnaast konden leerlingen ook speelgoed en kledingstukken ruilen. Leerlingen en ouders mochten deze spullen vooraf op bepaalde momenten binnen brengen en kregen in ruil daarvoor bonnetjes. Die konden ze op de namiddag zelf inruilen tegen andere kledingstukken of speelgoed. Het initiatief creëerde een mooie dynamiek tussen ouders, leerlingen en de school.
Meer info: Hoe je een Repair Café organiseert op school lees je in de praktijkfiche Repair Café.
Ontdek nog veel meer goede voorbeelden op ikdeel.be
De afgelopen drie jaar werkten Ecolife, Broederlijk Delen, Mos en Studio Globo samen aan het project Ik Deel. Samen met een 20-tal pilootscholen uit heel Vlaanderen onderzochten ze hoe je ruil- en deelinitiatieven kan opstarten in de baisschool. Het resultaat lees je op www.ikdeel.be. De website vertelt waarom spullen en kennis delen op school nuttig kan zijn en hoe het bijdraagt aan de eindtermen. Daarnaast kom je te weten welke deelinitiatieven de 20 scholen organiseerden en op welke manier ze dat aanpakten. De pagina Lesmateriaal vertelt hoe je stap per stap te werk gaat. Ik Deel zal aanwezig zijn tijdens de Inspiratiemarkt van het Repair & Share Fest. Op hun stand kun je terecht met al je vragen over delen en ruilen op school. Want jong gedeeld is oud gedaan.
Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Dit staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud. Lees hier het volledige programma.