10 tips voor een groene kleerkast

10 tips voor een groene kleerkast

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 12/08/2015
Een groene kleerkast, die krijg je door kleding van duurzame materialen te kopen, gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Maar ook door simpelweg minder kleren te kopen, kapotte spullen te herstellen, afdankertjes te ruilen of te snuisteren in tweedehandswinkels.
duurzame kleding
Bron foto: CC Flickr Lifebeginsat50mm

1. Koop duurzame materialen

Koop kledij uit hennep, bamboe of biologisch katoen. Winkels die deze kledij aanbieden vind je terug op de kledingpagina van Ecoplan. Meer informatie over hennep vind je op de de campagnewebsite van Wervel. Wil je zelf naaien? Ma vie en vert stelde een leuk lijstje samen van waar je ecologische stoffen kan kopen.

2. Kies stoffen met een fairtrade keurmerk

Dat zijn stoffen gemaakt in goede milieu- en arbeidsomstandigheden. Lees hier meer over duurzame kledingabels.

Het grote voordeel van oude kledij te hergebruiken, herstellen of ruilen is dat er geen nieuwe productiematerialen voor nodig zijn.

3. Koop tweedehands kledij

Er bestaat vandaag een vrij uitgebreid aanbod aan tweedehandswinkels. Ontdek hier alle verkooppunten van tweedehands kleding (en andere spullen). Het grote - duurzame - voordeel van oude kledij hergebruiken is dat er geen nieuwe productiematerialen voor nodig zijn: geen katoen, geen verfstoffen, geen bleekmiddelen... Bovendien sparen we er heel wat pesticiden, water en transportkilometers mee uit.

4. Herstel of hergebruik kledij

Een hippe knielap, een nieuwe rits, een kraag keren, een maatje innemen ... het zijn zaken die jezelf kan doen mits enige naaiervaring, of die je kan laten uitvoeren in een retouchezaak of op een Repair Café. Kledingstukken die te klein zijn of niet meer draagbaar, kunnen gepimpt worden tot andere stukken. Je maakt in een wip een boodschappentas van een oude t-shirt of een kinderrokje uit een hemd. Op dit pinboard van recyKleren staan heel wat leuke en boeiende hermaaktips.

5. Ruil je kleding

Swish of swap. Deze moderne variant van ruilhandel is dé ideale manier om van je miskopen af te geraken en gratis iets in de plaats te krijgen. De jeansbroek die al jaren in jouw kast ligt, krijgt zo eindelijk een tweede leven. Kijk op Swishing of Swapping waar en wanneer er een kledingruilevenement in je buurt plaatsvindt.

6. Ga winkelen bij duurzame adresjes

Ecoplan is een virtuele kaart die duurzame winkels en webwinkels in Vlaanderen weergeeft. Misschien is er in jouw buurt ook wel een winkel die duurzame kleding verkoopt. Je kan steeds vaker terecht bij webwinkels, en meer en meer retailers verkopen duurzame kleding. De blog Ma vie en vert maakte alvast een mooi overzicht.

7. Screen de afkomst van je kledij

Gebruik de (mobiele) kleding-checker van Goede Waar wanneer je in de winkel een kledingstuk vasthebt. Daarmee screen je de milieu- en sociale impact van je kleding. Ook Rankabrand en de Schone Kleren Campagne geven duurzaamheidsscores aan kledingketens.

8. Hang de vuile was buiten

Was je kledij minder vaak en op een lagere temperatuur (30°C). Laat ze drogen op een droogrek en strijk minder. Dialoog geeft een uitgebreide uitleg over hoe je milieuvriendelijker kan wassen.

9. Steun de Detox-campagne van Greenpeace

In 2011 lanceerde Greenpeace haar Detox-campagne. Daarin legt de organisatie de links bloot tussen grote kledingmerken en textielfabrieken in China, die gevaarlijke chemicaliën lozen in rivieren. Greenpeace lanceert geregeld petities waarin consumenten kledingmerken kunnen aanmoedigen hun giftige technieken te stoppen. Houd de campagne dus in de gaten.

10. Vertel het verder

Word fan van onze Facebook-pagina GaGoedGekleed en deel er interessante kledingweetjes.

 

Lees ook het artikel My Fair Baby: duurzame babykleertjes