ZIGO-interview met Hans Claus: de afhankelijkheid, niet de groei

ZIGO-interview met Hans Claus: de afhankelijkheid, niet de groei

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Dit is het antwoord van Hans Claus, gevangenisdirecteur, in gesprek met Zwijgen is geen optie.
Hans Claus

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg?

Hoeveel is genoeg? Hans Claus, gevangenisdirecteur in Oudenaarde, geeft een beklijvend antwoord in een gesprek met Zwijgen is geen optie. Hij zit al dertig jaar in het vak en is ervan overtuigd dat het gevangenissysteem zoals we het vandaag kennen, niet werkt. Met vzw De Huizen pleit hij voor kleinschalige en herstelgerichte detentie ter bevordering van reïntegratie en verkleining van de kans op terugval, of met andere woorden, minder tralies en meer mens.

Hij is ervan overtuigd dat eeuwige groei niet de oplossing is en legt uit hoe we innovatie en vooruitgang los kunnen zien van groei. Hij verlegt de focus van groei en hyper-efficiëntie naar een meer menselijk systeem gebaseerd op welzijn. Die visie neemt hij mee in het pad naar herstel en reïntegratie dat hij helpt uittekenen voor gedetineerden maar zijn appèl gaat veel breder. Wij hebben alvast met heel veel interesse naar zijn verhaal geluisterd. 

Bekijk hier het volledige gesprek. Het gesprek is ook beschikbaar als podcast via Soundcloud - de link vind je op de ZIGO-site.

 

Meer zien?

Zwijgen is geen optie (ZIGO) voert boeiende en oprechte gesprekken met denkers, doeners en bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd. De verschillende gesprekken zijn een verademing in een cultuur van tweets in 280 woorden of polariserende publieke debatten. Bekijk en beluister hier alle gesprekken die ZIGO al voerde.