Catapa organiseert 'Van Ecuador tot Gent: naar een wereld zonder mijnbouw' op 3 maart

Catapa organiseert 'Van Ecuador tot Gent: naar een wereld zonder mijnbouw' op 3 maart

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/02/2023
De Transformisten mag deel uitmaken van het panel, we kijken uit naar de ontmoeting met de Ecuadoriaanse milieuactiviste Danila Andagoya

 

Op vrijdag 3 maart 2023 organiseert Catapa vzw het panelgesprek ‘Van Ecuador tot Gent: naar een wereld zonder mijnbouw’.

 

Programma

Centrale gast Danila Andagoya 

De centrale gast is de Ecuadoriaanse activiste Danila Andagoya. Zij vertelt over de strijd tegen mijnbouw rond Quito. Danila is een actief lid van Red de Jóvenes del Chocó Andino (RJCA). In dat vrijwilligersnetwerk verenigen jongeren uit gemeenschappen in het Chocó Andino gebied zich om, zoals Danila zegt, hun “culturele rijkdom te verdedigen, te promoten en ons megadiverse grondgebied te beschermen”. Met RJCA organiseert Danila o.m. manifestaties en sit-ins om zich te verzetten tegen mijnactiviteiten die zonder enige vorm van controle plaatsvinden in het Chocó Andino gebied. Ze steunde ook de Quito Sin Mineria-campagne om een volksraadpleging af te dwingen. 

Panel 

Lokale activisten reageren op het verhaal van Danila Andagoya. Ze vertellen hoe je hier en nu deel kunt uitmaken van een intersectionele beweging die "ja" zegt tegen degrowth (ontgroei) en de-mining. Of, in de woorden van De Transformisten, tegen sufficiëntie of een economie van genoeg. 

In het panel

Philsan Osman: (aspirant-)schrijver, activist, gemeenschapsbouwer, student Afrikaanse Talen en Culturen (Universiteit Gent) en vrijwilliger bij Black History Month Belgium en Burgerplicht. Philsan schrijft en redigeert het online feministische magazine Spijker Magazine. Ze is ook co-auteur van 'Voor Wie Willen We Zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron' (uitgeverij EPO, 2021, aanrader als je het ons vraagt!). Ze groeide op in Somalië. 

Robin Roels: medewerker Europees Milieubureau (EEB), vrijwilliger bij Catapa. Robin studeerde Conflict- en Ontwikkelingsstudies (Universiteit Gent). Hij leest, schrijft en voert campagne tegen extractivisme en voor systemische verandering en degrowth. 

Caroline Van Peteghem: medewerker De Transformisten, voor een samenleving waarin iedereen een goed leven kan leiden binnen de grenzen van mens en planeet. De Transformisten inspireert tot een duurzame levensstijl, verbindt veranderaars die een samenleving van genoeg in de praktijk brengen en adviseert beleidsmakers om het juiste kader te creëren. De campagnes en activiteiten van De Transformisten stimuleren langer gebruik, hergebruik, repareren en delen van spullen. 

 

Praktisch

Wanneer? 

Op vrijdag 3 maart 2023, van 19u30 tot 22u 

Waar? 

In de Sint-Pietersabdij, Kapittelzaal

Wat?

Een keynote speech + panelgesprek + infomarkt

Deelnemen

Vooraf inschrijven is niet nodig, wees welkom! 

 

Over de organisator

Catapa streeft naar een wereld waarin de winning van niet-hernieuwbare grondstoffen niet langer nodig is door zich volledig te richten op de overgang naar een model dat ontmijnt, ontgint en beweegt. 
Lees hier meer over de 'Right to say no' campagne van Catapa en de activiteiten die Catapa opzet met Ecuadoriaanse activisten.

Catapa organiseert deze avond samen met de Stad Gent / Gent Fair Trade.