Drempels verlagen
Doorheen het Wij Repareren project ontwikkelden we een visie en tools om Repair Cafés en deelinitiatieven laagdrempeliger te maken voor diverse doelgroepen. We verwerkten die onder meer tot
Vrijwilligers van de betrokken repareer- en deelinitiatieven gaven na afloop van het project aan dat sociale inclusie voor hen een belangrijke drijfveer is, waarrond ze graag ervaringen blijven delen. Het thema blijft dus ook in onze toekomstige lerende netwerkdagen voor deel- en repareerinitiatieven op de agenda staan.
Recht op Repareren
Bereiken Repair Cafés mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie? Welke drempels ervaren kwetsbare mensen? Uit het project Wij Repareren bleek dat er twee belangrijke uitdagingen zijn om Repair Cafés sociaal inclusief te maken: (1) Repair Cafés zijn onvoldoende bekend en (2) heel wat spullen, zeker de goedkopere producten, zijn zo gemaakt dat ze moeilijk of niet te repareren zijn, ook niet op een Repair Café.
- Om een antwoord te bieden op die dubbele uitdaging, lanceerden de partners van het Wij Repareren project de campagne Recht op Repareren. Meer dan 40 sociale en milieuorganisaties sloten zich aan. De campagne stak niet alleen vrijwilligers van Repair Cafés een hart onder de riem, ze genereerde ook de nodige persaandacht en voedde het maatschappelijk debat over circulaire economie.
- De beleidsvoorstellen rond repareren die de campagne naar voren schuift, vonden een luisterend oor bij politici. Het voorstel om in België een Repair Score in te voeren, is inmiddels opgenomen in het Federale Actieplan Circulaire Economie. De voorstellen inspireerden ook de Vlaamse Roadmap Circulaire Economie.
Vervolgprojecten
Het project Wij Repareren legde ook het fundament van verschillende projecten. In al die projecten is sociale inclusie via repareer- of deelinitiatieven een belangrijke doelstelling.
- De opstart van een nieuwe milieuorganisatie: ‘Repair&Share vzw’
Het Wij Repareren project maakte de opstart van Repair&Share vzw mee mogelijk. Die zusterorganisatie van De Transformisten vzw zet in op een sociaal inclusieve circulaire economie waarin iedereen toegang heeft tot spullen die lang meegaan, makkelijk te repareren zijn en zoveel mogelijk gedeeld worden. Repair&Share kon in 2021 verschillende nieuwe projecten opstarten, die voortbouwen op de doelstellingen van het Wij Repareren project.
- Sharepair
De Recht op Repareren campagne en de Repair Café werking die we in het Wij Repareren project ontwikkelden, kunnen we verder uitbouwen in het Europese project Sharepair (met steun van de Europese Commissie in het kader van het Interreg NWE programma). Repair&Share vzw is één van de partners van dat driejarig internationaal project dat inzet op tools om repareren makkelijker te maken voor Repair Café vrijwilligers en burgers.
- Repair Teens
Repair&Share vzw is partner van het VLAIO project Repair Teens. Met dit project willen we jongeren warm te maken voor een opleiding, vrijwilligerswerk in een Repair Café of een job in de repair sector. Tijdens het project bezoeken jongeren verschillende Repair Cafés en bedrijven.
- Repair zkt Hub
Met het project Repair zkt Hub (met steun van Vlaanderen & het Europees Sociaal Fonds - ESF) willen we sociaal en circulair ondernemerschap een boost geven. We ontwikkelen we duurzame businessmodellen voor reparatie. We onderzoeken hoe sociale en reguliere bedrijven hun reapratiecapaciteit kunnen versterken en hoe we extra jobs kunnen creëren in de herstelsector.
- Deel IT
Het project Deel IT, net als Wij Repareren een samenwerking met Cera, wil de digitale kloof en ongelijke onderwijskansen van financieel kwetsbare gezinnen verkleinen. Deel IT rolt daartoe deelpunten uit voor kwalitatieve laptops inclusief begeleiding via een buddywerking. Door in te zetten op gedeeld gebruik van computers, met materiaal dat zo lang mogelijk in de kringloop wordt gehouden, werken we tegelijkertijd aan sociale inclusie én aan circulaire economie.
Partners
Wij Repareren was een project van De Transformisten in samenwerking met Cera. Samen met zo’n 400.000 vennoten investeert Cera in onze samenleving en bouwt aan een sterke coöperatie. Door de krachten te bundelen met vennoten en partners creëert Cera samen met hen economische en maatschappelijke meerwaarde.
We danken alle partners die aan het project hebben meegewerkt: ATD-Vierde Wereld, Bond Beter Leefmilieu, Ecolife, Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen (FZOVL), Ferm, Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, Landelijke Gilden, Minderhedenforum, Ons Buurtpunt, Samenlevingsopbouw, (W)arm-kracht, Welzijnsschakels en de vele partners van de campagne Recht op Repareren. We bedanken ook alle vrijwilligers van Repair Cafés en deelinitiatieven voor hun input, feedback, inzet en enthousiasme.