Wat genoeg is voor één, is genoeg voor twee - Hind Eljadid

Wat genoeg is voor één, is genoeg voor twee - Hind Eljadid

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 28/05/2021
De Transformisten opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. In De Standaard lazen we dit inspirerende antwoord van Hind Eljadid, woordkunstenaar en auteur van 'Kruimeldief'.

 

De Transformisten, dat is de nieuwe naam voor Netwerk Bewust Verbruiken. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg? 

In De Standaard vonden we een mooi antwoord op onze vraag in een interview met Hind Eljadid en Zahra Eljadid, woordkunstenaar en beeldend kunstenaar, auteur en illustrator van het nieuwe boek 'Kruimeldief', zussen die lief en leed delen. 

"Wat genoeg is voor één, is genoeg voor twee. Hoe vaak ik bij mensen van hier al niet ben weggestuurd omdat het etenstijd is. Dat doe je toch niet? Als ik enkel een boterham met kaas in huis heb en jij komt onverwachts langs, dan wil ik die boterham delen. En dat zal ­genoeg zijn voor ons beiden, omdat we met veel meer gevoed worden dan alleen dat brood."

"Er is een enorme liefde voor samenzijn in de islam, die koester ik. Dankbaarheid, dat neem ik ook mee. Ik zeg nog altijd “al­ham­dul­lilah” (“alle dank aan God”, red.) na het eten, als een mantra. Van ons mama leerden we ook “zakat”, geven aan mensen die het minder goed hebben."

Hind Eljadid

 

Kruimeldief

Hier lees je het hele interview 'We hebben niet genoeg mama gehad' met Hind Eljadid en Zahra Eljadid, opgetekend door Ann-Sofie Dekeyser en gepubliceerd in De Standaard van 27 februari 2021. 

Hier vind je meer informatie over het boek 'Kruimeldief'. Uitgever EPO omschrijft het als "een poëtische maar ook rauwe elegie over moederkeszalf, afscheid nemen, terugblikken en herinneren. Maar ook over witte gangen, liefdeloze lakens en … zusterliefde. Misschien wel het debuut van het jaar." 

 

Weggeef

We geven 3 exemplaren weg van 'Kruimeldief'. Reageer op ons Facebook-bericht of stuur ons een e-mailtje met jouw antwoord op de vraag 'Hoeveel is genoeg?' en win dit prachtboek. 

Ook gepost in: Maatschappij & Lifestyle