(W)arm-kracht over verbinding

(W)arm-kracht over verbinding

De Transformisten vzw
geschreven door De Transformisten vzwlaatst aangepast op 16/03/2021
Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten en opent graag het gesprek over een maatschappij die welzijn boven groei plaatst met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'. Dit is het antwoord van (W)arm-kracht, een vereniging en ontmoetingsplek voor mensen met én zonder armoede-ervaring.

 

Netwerk Bewust Verbruiken wordt De Transformisten. Samen met een community van Transformisten –bewuste burgers, duurzame burgerinitiatieven, onderzoekers, activisten, circulaire ondernemers– willen we een economie van genoeg vormgeven. Die garandeert een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van mens en planeet. Ons gesprek start met de vraag 'Hoeveel is genoeg?'.

 

Hoeveel is genoeg? 

Hoeveel is genoeg? We vroegen het aan (W)arm-kracht vzw, een vereniging in Vilvoorde waar mensen met én zonder armoede-ervaring samen de strijd tegen armoede en uitsluiting aangaan. De organisatie wil in de eerste plaats een ontmoetingsplek zijn waar je ondersteuning, gezelligheid, nieuwe kansen, betaalbare daguitstappen, … enz. kan vinden. De Transformisten kent (W)arm-kracht ook als organisator van Repair Cafés, een Kledingbank en een Spelotheek.

Heleen en Renilde, beide vrijwilliger bij (W)arm-kracht, beantwoordden onze vraag vanuit het perspectief van mensen in armoede. Hoeveel is genoeg voor mensen die met te weinig moeten leven? Delen en verbinding staan hierin centraal.

 

"Wat is genoeg? Telkens ik mezelf die vraag stel, besef ik dat ik alles heb: ik heb een pracht van een man en een dochter, we hebben een mooi huis, we hebben allebei een goeie job, we zijn close met onze familie en vrienden, ...
En toch wil iedereen altijd maar meer, ikzelf ook geef ik grif toe. We zijn jaloers op de buurman die een mooiere auto heeft of een zwembad of een groter huis.
Maar wanneer ben ik het gelukkigst? Waar kan ik het meest van genieten?
Dat antwoord is tijdens corona nog duidelijker geworden: ik ben het gelukkigst als ik samen ben met mijn familie en wanneer ik anderen kan helpen of voor anderen zorgen.
En al die spullen maken mij niet gelukkiger.
Wanneer is genoeg genoeg? Dat maakt natuurlijk iedereen voor zichzelf uit, maar ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je dingen kan delen met elkaar.
Ik ben trots op wat mijn ouders hebben gerealiseerd en hoe zij anderen helpen en zich daarvoor inzetten. Ik ben er zeker van dat dat hen gelukkig maakt.
De mensen van (W)arm-kracht zijn niet ongelukkiger omdat ze minder spullen hebben of omdat ze niet genoeg hebben. (W)arm-kracht zorgt er voor dat mensen bij elkaar komen.
En dat is net wat we meer dan ooit nodig hebben: verbinding."

Heleen, vrijwilliger bij (W)arm-kracht

 

"En het feest is altijd waar we niet zijn geweest
Nooit genoeg

(De Mens) 

Genoeg is als we goed en tevreden kunnen leven
met wat we hebben.
Maar graag ook net een ietsje meer dan 'net genoeg'.
Net dat beetje
voor een bescheiden feestje 
en dan hen uitnodigen, 
zij voor wie genoeg vrolijk voldoende is. 

Nooit meer Nooit genoeg."

Renilde, vrijwilliger bij (W)arm-kracht

 

Meer lezen 

Wil je nader kennismaken met (W)arm-kracht? Klik even door naar www.warmkracht.be.